2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. augusztus 22. 12:12

Kitört Japán legaktívabb vulkánja, a Sakurajima

Japán egyik legaktívabb vulkánja, 1117 méter magas Sakurajima, a legmagasabb hamukitörést produkálta a feljegyzések történtében.

Közel 5 km magasra lövellte a hamucsóvát vasárnapi (2013. augusztus 18.) kitörésekor - jelentette be a Japán Vulkán-megfigyelő és Információs Központ (Japan’s Volcano Observations and Information Center, VOIC).

 1. ábra

1. ábra
Hamucsóva és füst-eső Kagoshimában a Sakurajima kitörése után


A Sakurajima, az egyik legaktívabb japán tűzhányóként folyamatos vulkántevékenységet mutat. Ezt figyelemmel kíséri és felügyeli Kagoshimai Helyi Meteorológiai Obszervatórium, a Fukuoka Prefektúrában működő VOIC-kal együttműködve. A legnagyobb kitörését 1914-ben regisztrálták.

A meteorológiai obszervatórium szerint a Sakurajima jelenlegi aktivitása folytatódik, és a hatóságok figyelmeztették a lakosságot a piroklasztikus ár (gyorsan mozgó forró gáz és kőzet) veszélyeire, mely a vulkán Showa kráterétől két kilométeres körzetben okozhat károkat.

A kitörés következtében egy kisebb piroklaasztikus ár keletkezett, mely a Showa krátertől 1 km-re, délkeletre folyt le – mondta az Obszervatórium.

A hivatal szintén riasztást adott ki a helyi lakosság körében az alacsonyabb területeket érintő vulkanikus hamu- és kőzet-eső, valamint a felhőszakadások okozta sáros törmelék lehetséges felhalmozódása miatt. Ezen kívül a kitöréskor bekövetkező robbanás által okozott különböző töréskárokra (autók szélvédői, házak ablakai) hívták fel a figyelmet.

A hamueső esett Kagoshima és Matsutumoto városában, valamint a Sakurajima-sziget nagy részén.

2. ábra
2. ábra
Sakurajima kitörése a Showa kráternél

3. ábra
3. ábra
Hamufelhő Kagoshimától északnyugatra

 4. ábra

4. ábra
Kőzetszóródás és a piroklasztikus ár keletkezése


Forrás: WMO
Fotók: Kagoshima Local Meteorological Observatory