2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. február 18. 10:48

Kitört egy indonéz vulkán: 3 halott és százezreket kellett kitelepíteni

Egy erős vulkánkitörés rázta meg Indonézia egyik legnépesebb szigetét pénteken, 18 km magasra lövellve hamut és törmeléket. Három ember meghalt, a hatóságok több mint százezer embert evakuáltak, és lezártak hét repteret is.

A Jáva szigetén található Mount Kelud vulkán kitörését 200 km távolságból is hallani lehetett. Egy 60 éves nő és egy 80 éves férfi halt meg Pandansariban, egy a vulkántól mindössze 7 km-re fekvő kis faluban. A házuk teteje omlott rájuk, mivel nem bírta el a lehullott hamu és törmelék súlyát. Ugyanebben a faluban halt meg egy 70 éves férfi is, miközben a segítséget várva ráomlott házának egyik fala. A faluban helyenként a hamuréteg vastagsága eléri a 20 cm-t.

A Surabaya-i nemzetközi repteret illetve Malang, Yogyakarta, Solo, Bandung, Semarang és Cilacap városok reptereit is lezárták a lecsökkent látástávolság, valamint a repülőgépek hajtóműveire veszélyes hamu miatt. A Virgin ausztrál légitársaság is törölte több járatát a térségben, Bali és Phuket szigetére sem indítottak járatot a vulkánkitörés miatt.

A fővárostól, Jakartától 600 km-re keletre fekszik a vulkán. A Jáva szigetének keleti részén található 1731 m magas tűzhányó már hetek óta morajlott, így a tudósok megfigyelés alatt tartották.

A Katasztrófavédelem szerint több, kisebb mozgás még előfordulhat, viszont a tudósok nem számítanak újabb nagy kitörésre. A vulkán 10 km-es körzetében levő falvak lakóit –(kb. százezer ember)– átmeneti szállásokon helyezték el, de már többen visszatértek takarítani.

Az éjszaka folyamán is folytatódott a tűzhányó tevékenysége, továbbra is hamut lövell a légkörbe, bár kisebb mennyiséget, mint korábban. Muhammad Hendrasto, az indonéz vulkán-megfigyelő szervezet vezetője elmondta, hogy a heves kitörés 90 perccel azután történt, hogy a hatóságok elrendelték a legmagasabb riasztási szintet.

Több millió köbméter törmelék került a légkörbe. A hamu és a kén fojtogató szaga miatt lélegezni is nehéz volt. A lakosok egy része a hamut és a törmeléket zsákokba lapátolta, hogy később felhasználhassák építkezésekhez illetve a növények trágyázásához. Egyikük elmondta, hogy már most vannak jelentkezők, akik 56 $-t fizetnének egy kis teherautónyi törmelékért.

A Kelud csak egy, a több mint 130 aktív vulkán közül Indonéziában. A szigetországban gyakran fordulnak elő vulkánkitörések és földrengések, mivel a csendes-óceáni ún. „Tűzgyűrű” nyugati részén helyezkedik el. Ez a terület magába foglalja Japánt és Délkelet-Ázsiát is.

A termékeny vulkáni talaj és a nagy népsűrűség miatt –az ország fele, csaknem 240 millió ember él itt–. Jáva szigetén több százezer ember él aktív vulkánok közelében. Az emberek már megszokták a tűzhányók állandó morajlását, de a kürtőhöz való közelségük vészhelyzetekben nagy terheket ró a hatóságokra.

A Kelud utolsó nagy kitörése 1990-ben volt, amikor a perzselő láva és füst több mint 30 embert ölt meg, és több százan sérültek meg. 1919-ben egy erős robbanás,– amit állítólag több száz km-re is hallani lehetett – legalább 5160 ember halálát okozta.

A hónap elején a Mount Sinabung tört ki Észak-Szumátra tartományban, ahol 16 halálos áldozata volt a katasztrófának, és 30 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

ábra 1

A Kelud nevű vulkán 2014. február 14-i kitörése

 Forrás: WMO