2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. november 5. 14:22

Köd vagy napsütés

Anticiklon helyezkedik el térségünkben, amely lassan változtatja a helyét. Ennek peremén időjárási frontok érintik a Kárpát-medencét, de csupán kisebb változásokat okoznak időjárásunkban.

Az ilyen késő őszi anticiklonok általában köddel együtt járnak. Ezek éjszaka alakulnak ki, majd napközben fokozatosan feloszlanak. Műholdképeken jól látható, hogyan zsugorodik össze a ködtakaró. Előrejelzésük bajos, hiszen még másnapra sem könnyű megmondani, hogy hol „szállnak alá”, és azt sem, hogy napközben mikor javulnak ugrásszerűen a látási viszonyok, esetleg nem képződik-e alacsonyszintű rétegfelhőzet belőlük, hosszabb időszakra eltakarva a napot.

Az előttünk álló hétvégén is ez lesz a menetrend. Azzal a különbséggel, hogy a tőlünk délre, délnyugatra elhelyezkedő magasnyomás északi peremén több hullámban is frontok vonulnak. Ezek miatt átmenetileg magasabb szinteken is megnövekszik a felhőzet, és főleg az északi országrészben kisebb eső is előfordulhat.

Hajnalban 0 fok körül, vagy kevéssel e felett alakul a hőmérséklet, egyre kevesebb helyen várható fagy. A csúcshőmérséklet viszont elég tág határok között változik majd: szombaton 8, 12 fok lesz a jellemző, de a Nyugat-Dunántúlon élők 14, 16 fokra számíthatnak (1. ábra). Azokon a helyeken viszont, ahol tartósabban megmarad a köd, csak 5, 7 fok lesz. Vasárnapra melegszik a levegő, a megélénkülő szélnek köszönhetően a magasban érkező meleg légtömeg talajközelben is érezteti hatását: 15, 20 fok közötti értékek a legvalószínűbbek, ismét a Nyugat-Dunántúlon lesz a melegebb (2. ábra). Azonban a szélcsendes helyeken nehezen szakad fel a köd, ezeken a tájakon 10 fok közelében marad a hőmérséklet.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


Hőmérséklet-előrejelzés szombat 12 órára


Hőmérséklet-előrejelzés vasárnap 12 órára