2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. október 21. 10:07

Kritikus szintre emelkedett a levegő szennyezettsége Kína egy részén

Az erős szmog miatt iskolákat zártak be, autópályákat zártak le és légi járatok indulását törölték az északkelet-kínai Harpin városban. A hatóságok a három északkeleti tartományban vörös riasztást adtak ki. A jelenlegi helyzetért a szakemberek az éjszakai és nappali hőmérséklet közötti különbséget, valamint a téli fűtési szezon elindítását teszik felelőssé.

Hejlungcsiang tartományban a székhely mellett további öt városban számítanak a helyzet rosszabbodására, a látótávolság 100 méter alá csökkenésére. Harpin belvárosában már nem lehet messzebb látni ötven méternél, az egészségre különösen veszélyes, 2,5 mikron átmérőjű apró porszennyeződések mértéke hétfő reggel egy köbméter levegőben meghaladta az 500 mikrogrammot.

Forrás: MNO
Fotó: Europress/AFP



Szerencsére hazánkban nem valószínű ilyen mértékű légszennyezettség.  Budapest levegőminőségében átlagos viszonyokra lehet számítani, leginkább az esti órákban lehet feldúsulás a légszennyező anyagok koncentrációjában. A szálló por (PM10), illetve a forgalmasabb helyeken az NO2 mennyisége emelkedhet az egészségügyi határérték köré.

Kapcsolódó oldalak: