2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. január 25. 15:15

La Nina 2011-ben: heves árvizek, súlyos aszályok

Megfigyelések szerint a 2011-es La Nina volt az egyik legerőteljesebb, legalábbis ami az elmúlt 60 évet illeti. Hozzá kapcsolhatóak a tavalyi év meghatározó regionális éghajlati eseményei úgy, mint szárazság Kelet-Afrikában, a Csendes-óceán egyenlítői területein és az USA déli részén; illetve árvíz Észak-Afrikában, Kelet-Ausztráliában és Dél-Ázsiában.

A La Nina (jelentése: Kislány) egy olyan meteorológiai jelenség, mely 3-5°C-os vízfelszín-hőmérséklet csökkenést eredményez a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részein. A jelenség következménye, hogy szélsőséges regionális időjárási események alakulnak ki nem csak a csendes-óceáni térségben, hanem távolabb fekvő területeken is. Van ahol rendkívüli szárazság, máshol a megszokottnál nagyobb mennyiségű csapadék figyelhető meg. A La Nina-val ellentétben, az El Nino jelenség (jelentése: Kisfiú, azaz Jézus) esetében az átlagosnál lényegesen melegebbé válik a tengerfelszín. Következményei hasonlóak a La Nina-hoz, azonban területileg máshol jelentkeznek a szélsőséges események. Az El Nino 1997/1998-ban volt a legintenzívebb. Ezen jelenségek általában tizenkét, esetenként ennél akár több hónapig is eltarthatnak.
A La Nina-nak köszönhetően a tavalyi év 1900 óta a harmadik legcsapadékosabb év volt Ausztráliában, amellyel egy tíz éves aszályos időszak zárult le. A 2010. december és 2011. január között tartó, La Nina-nak tulajdonítható queenslandi áradások több mint kétszázezer embert érintettek. Heves árvizek sújtották Ázsia és Európa egyes területeit, beleértve Japánt, Koreát, a Fülöp-szigeteket, Thaiföldet, Kambodzsát, Mianmart, Franciaországot, Olaszországot, Spanyolországot, továbbá Tunéziát és Algériát is.
Afrikában a kemény szárazság elsősorban Etiópiát, Kenyát, Szomáliát és Ugandát érintette 2011-ben. Az aszály július közepén élelmiszerhiányhoz vezetett, ezzel több mint 13 millió embert veszélyeztetve. Szárazság pusztított Kínában, Tuvaluban és Tokelauban, valamint a Nyugat- és Közép-Csendes-óceán más területein is. Tuvalu és Tokelau a helyi alacsony vízellátottság miatt külföldről kényszerült ivóvizet behozni.     
A WMO (Meteorológiai Világszervezet) 2012. márciusában adja ki végleges jelentését a 2011-es La Nina eseményekkel kapcsolatban.

forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html