2024. július 2. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. november 24. 14:15

Lehűlés jön

Vasárnap érkezik az a front, ami mögött több fokkal hidegebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét, és véget vet a késő őszi meleg időnek.

Szombat 12 és hétfő 0 óra között jelentős hidegbetörés történik (2., 3. ábra), ami a jövő hét első napjaiban is folytatódik. Ezáltal a csúcshőmérséklet is jelentősen visszaesik (1. ábra).

A hétvégén már kevesebbet látjuk a napot, emellett szombaton helyenként, vasárnap elszórtan lehet esőre, záporra számítani, de a csapadék mennyisége nem lesz jelentős. Vasárnap a hidegfront betörésével sokfelé megerősödik az északnyugati szél, ezzel együtt pedig már szárazabb levegő érkezik fölénk. Ez a felhőzet és a csapadék kiterjedésének a csökkenését eredményezi. Ugyanakkor a hegyekben az eső átvált havas esőre, havazásra.

A hőmérséklet hajnalban kevéssel fagypont felett alakul, délutánonként 10 fok körül, vagy kevéssel az alatt valószínű.

A jövő hét elején ez a száraz és hideg légtömeg alakítja időjárásunkat, napközben is alig emelkedik majd 5 fok fölé a hőmérséklet.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: A hőmérséklet szélsőértékei csütörtöktől szerdáig


2. ábra: Az ECMWF modell hőmérséklet-előrejelzése a 850 hPa-s szintre szombat 12 órára


3. ábra: Az ECMWF modell hőmérséklet-előrejelzése a 850 hPa-s szintre hétfő 0 órára