2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. január 20. 11:27

Lépésről lépésre a globális felmelegedés visszaszorításáért

Egyszerűen és olcsón, egyszeri beavatkozással visszaszorítható lenne a korom és metán kibocsátás, amellyel életek millióit lehetne megmenteni és a klímaváltozás sebességét lassítani egy nemzetközi kutatócsoport szerint.

A tudósok szerint a szén-dioxid helyett nagyobb figyelmet kellene fordítani a korom és metán szint csökkentésére, ugyanis visszaszorításukkal 40 év alatt akár fél fokot is lehetne faragni a globális felmelegedés mértékén. Emellett kevesebb lenne a légszennyezés miatt bekövetkező haláleset, valamint a terméshozamot is jótékonyan befolyásolná. Foglalkozni kell a szén-dioxid kibocsátással is, azonban rövidtávon ezek a szennyezőanyagok (metán, korom) nagyobb változást tudnak produkálni, így gyorsabban lehet belőlük hasznot hajtani. Nagy előnye, hogy lemondások nélkül, pusztán odafigyeléssel jelentős eredményeket lehet elérni.
A jelentés felsorol több egyszerű és gyors módszert az említett anyagok csökkentésére. Nagyjából 400 lehetőség van a szennyezés korlátozására, amelyből a tanulmány kiemeli a 14 leggyorsabbat. A metán a természetben is előforduló, gyúlékony, a szén-dioxidnál nagyobb hatású üvegházgáz. A korom az égett fa, trágya, szén és egyéb tüzelőanyagok mellékterméke. Szív és légzési panaszokat okoz, nagymértékben melegíti a levegőt és a felszínt.
A metántermelés visszaszorítására megoldást jelenthet a gáz szökésének megakadályozása a szénbányákból, a hulladéklerakók kibocsátásának csökkentése, a szennyvíztisztító telepek korszerűsítése, illetve a farmokon termelődő trágya és a rizsföldek kibocsátásának visszaszorítása.
Kevesebb korom képződne, ha a dízel üzemű járművekbe további szűrőket építenének be, a házak régi tűzhelyeit új, tiszta-égésűre cserélnék, valamint ha a trópusi gazdaságok kerülnék az égetést. Továbbá csökkenne a korom hatékonyabb tégla kemencék, kazánok és kokszoló medencék építésével.
A tanulmányban említett módszerek már több mint tíz éve gyűlnek a gyors változtatás érdekében, és ez így folytatódik a jövőben is a szerzők szerint. S bár az ember mindent tud, hogy hogyan kellene csinálni, mégsem teszi.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html