2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. december 31. 12:36

Lesz egy kis hó az újév első hétvégéjén

A hét közepén gyökeresen megváltozott hazánk időjárása. Északkelet felől sarkvidéki eredetű hideg légtömeg tört ránk, ami kisöpörte a Kárpát-medencében megfeneklett felhőzetet, és országszerte napos idő lett. Ugyanakkor ez a hideg légtömeg meg is ágyazott a havazásnak.

A hét közepén érkező légtömeg száraz volt, ezért derült ki gyorsan az ég, és emiatt zuhant le a hőmérséklet több helyen -10 fok alá. Péntektől ezzel szemben nyugat felől időjárási frontok is elérik hazánkat, amelyek nedvesebb légtömeget hoznak magukkal, és ebből csapadék is kialakul.

Újév napján az Észak-Dunántúlon a későn kelők számíthatnak arra, hogy már lesz pár centi hó. Ezt egy meleg-okklúziós front okozza, amely a Kárpát-medence felett oszlik fel. Szombat estétől egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, amely vasárnapra virradóan, illetve vasárnap napközben okozhat újabb havazást. Térségünkben a nagy havazások általában ilyen időjárási szituációkhoz köthetők, ugyanakkor jelentős a bizonytalanság mind a csapadék mennyiségében, mind a kiterjedésében.

Az 1. ábrán az 5 mm-t meghaladó csapadékmennyiség valószínűsége látható a vasárnapi napra, és mivel ekkor a maximum hőmérséklet (és a magasabb légrétegek hőmérséklete is) fagypont alatt várható (2. ábra), ez csapadék havazás formájában érkezik. Látható, hogy csapadékra (és a legtöbb hóra)a Dél-Dunántúlon a legnagyobb az esély, ott sokfelé 5 cm körüli, főleg a hegyekben 5-10 cm-es hóra lehet számítani.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Az 5 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége vasárnapra


2. ábra: A vasárnap várható maximum hőmérséklet