2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. október 13. 13:52

Magasabb hőmérséklet, de sok felhő a hétvégén

A Nyugat-Európa fölött örvénylő ciklon előoldalán péntektől átmenetileg jóval melegebb levegő áramlik térségünkbe. 1500 méteres magasságban 36 óra alatt a 10 fokot is meghaladja a melegedés mértéke, azonban a talaj közelében a folyamat szerényebbnek ígérkezik, a csütörtöki értékekhez képest szombatra mintegy 5 fokkal emelkedik a hőmérséklet. Szombat délutántól növekszik a levegő nedvességtartalma, estétől pedig már hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe: vasárnap sokfelé kell esőre, záporesőre számítani, és a nappali felmelegedés a szombatihoz képest már visszaesik néhány fokot.

A hétvégi hőmérsékleti és csapadék valószínűségeket látványosan szemlélteti a Budapestre vonatkozó fáklyadiagram (1. ábra).

Szombaton kezdetben erősen és gyengébben felhős időszakok váltakoznak, majd késő délutántól délnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet (2. ábra). A déli óráktól helyenként alakulhat ki záporeső, késő délutántól a Dunántúlon már szórványosan valószínű zápor, néhol zivatar. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között várható.

Vasárnap erősen felhős vagy borult időre számíthatunk. Sokfelé várható eső, zápor (3. ábra), délután a csapadék súlypontja kelet felé helyeződik. A szél északkeletire, északira fordul, és többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között várható.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Budapestre szóló 2 méteres hőmérsékleti és csapadék fáklyadiagram


2. ábra: Előrejelzett légnyomás, felhőzet és csapadék 2016.10.15. szombat 20 órára (18 UTC)
az ECMWF modell szerint


3. ábra: Előrejelzett légnyomás, felhőzet és csapadék 2016.10.16. vasárnap 14 órára (12 UTC)
az ECMWF modell szerint