2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. június 23. 15:30

Már megint a hétvégén romlik el az idő?

A cím persze nem feltétlenül fedi a valóságot, ugyanis az idei nyár eddigi legmelegebb napja lehet a szombat. Vasárnap délután azonban már sokfelé alakulnak ki – akár hevesebb – zivatarok is; ilyen formában kérdés megítélését a nagyközönségre bízzuk.

A hétvége első napjára mindenképp érdemes vízparti programot tervezni. Országos kánikulára számíthatunk, a hőmérséklet mindenütt jócskán meghaladja a 30 fokot, sőt lesznek olyan helyek is, ahol ún. forró napot is átélhetünk. Az ország egyik „legforróbb” része lehet pl. Miskolc környéke (2. ábra), ami a klimatológiai statisztikák alapján nem épp a legmelegebb vidék. Ráadásul arrafelé még csak hűsítő szellőre sem igazán valószínű. Frissítő záporra, zivatarra csak az ország kis szegletében számíthatunk, nagyobb eséllyel az Alpokalján, az Északi-középhegység magasabb részein, valamint az Észak-Alföld egy-egy pontján. Ugyanakkor a Bakony környékén, a Dunántúl keleti felében megerősödik napközben a délkeleti szél, ezért elsősorban a Velencei-tóban hűsölni vágyók mindenképp figyeljék a viharjelző lámpák állapotát.  Akik pedig napközben a vízparti programok közepette még nem fáradtak el eléggé, és az estét tartalmasan, a Múzeumok Éjszakáján töltenék el, akár hozzánk is betérhetnek, hiszen az idén először az Országos Meteorológiai Szolgálat két helyen is várja az érdeklődőket.

A vasárnap még az ország nagyobb részén napos, meleg idővel indul, délutánra azonban a zivatarfelhők nagy területen képződnek. Ezek a felhők egy-egy pont felett egyik percről a másikra is megjelenhetnek, és a dörgések, villámlások közepette akár azt is tapasztalhatjuk rövid ideig, mintha a „dézsából öntenék”. A nagyon intenzív csapadékot hirtelen akár 8-10 fokos hőmérséklet-csökkenés és hirtelen szélrohamok is követhetnek. Legyünk tehát körültekintőek, és a nagyobb tavaink mellett tartózkodók kövessék nyomon a részletes tavi előrejelzésünket.  

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra
A 850 hPa-os szinten (1500 m magasságban) előrejelzett hőmérséklet mező Európában szombat délutánra
az ECMWF modell alapján. Az Afrika felől fölénk húzódó, meleg levegő egészen a Balti-tengerig hatol északra.


2. ábra
Nemcsak a magasban, hanem a felszín közelében is igen meleg lesz szombaton a déli órákban
az ECMWF modell alapján. A tényleges maximum még ennél egy-két fokkal magasabb is lehet.


3. ábra
Vasárnap délután már nagyobb területen alakulnak ki zivatarok, amelyet az előrejelzett csapadékmező is jól mutat.
Figyelem! A térképen feltüntetett adatok szigorúan tájékoztató jellegűek, egy modellfutás eredményei.
A valóság ettől lényegesen eltérhet.