2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. július 22. 15:35

Már nem csak forró, fülledt is...

A napok óta tartó 35 fokot is meghaladó napi csúcshőmérséklettel járó, forró időjárás már eddig is próbára tette sokunk szervezetét. A következő napokban további nehézséget fog jelenteni, hogy egy közeledő front előtt nedvesebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, ezért fülledt, már-már trópusi időre számíthatunk.

Hazánk időjárását az elmúlt napokban egy anticiklon határozta meg, melyben a leszálló légmozgások felhőoszlató hatása, és a mediterrán térségből érkező levegő miatt sok napsütésben, rekkenő hőségben volt részünk. A következő napokban fokozatosan egy nyugat-európai ciklon előoldali áramlási rendszerébe kerülünk. Ez azt jelenti, hogy a ciklon hidegfrontja előtt déli, délnyugati irányból nem csak meleg, de páradúsabb levegő is szállítódik fölénk, mely miatt újra megjelennek a záporok, zivatarok. Igazi felfrissülést majd egy jövő hét elején érkező újabb front hoz majd, akkor valószínűleg mindenütt megszűnik a kánikula.

A hidegfront csütörtökön délután északi határainktól nem messze helyezkedik majd el (1. ábra), előtte az áramlás határozottan délire, délnyugatira változik, így a Földközi-tenger felől páradús levegő érkezik hozzánk. A hőmérsékleti eloszlást figyelve látható, hogy a Kárpát-medence térsége a kontinens egyik legmelegebb része lesz, a hőmérséklet már a déli órákban elérheti a 35 fokot. A légtömeg nedvességtartalmának hatását a 2. ábrán láthatjuk. A térképen az ún. ekvipotenciális hőmérséklet eloszlása látható, mely egyesíti a levegő hőmérsékleti és nedvességi tulajdonságait. Azt a hőmérsékleti értéket adja meg, melyet akkor mérhetnénk, ha a felettünk lévő légtömegből az összes vízgőz kicsapódna és azonnal kihullana. A kicsapódással (kondenzációval) hő szabadulna fel, így ez az ekvivalens hőmérséklet mindig magasabb, mint a "hagyományos" hőmérsékleti érték. Egy légtömeg ekvivalens hőmérséklete annál magasabb tehát, minél melegebb és nagyobb a nedvességtartalma. Ez a folyamat csak elméleti (ellenkező esetben térségünkben holnap akár 70 fok is lehetne), ennek ellenére a meteorológus számára hasznos mennyiségről van szó, mellyel jól elkülöníthetőek a frontok, illetve az előttük áramló meleg, nedves légtömegek, mint amilyen a napokban is érkezik fölénk.

A meleg és nedves levegő általában kedvező feltételeket teremt záporok, zivatarok kialakulásához, melyek területi átlagban jelentős esőt általában nem, csak kisebb körzetekben hulló, esetenként nagymennyiségű csapadékot okozhatnak (tipikusan az a helyzet, mikor a mi utcánkban esik, a másikban nem). Az ilyen záporok, zivatarok előrejelzésében nagy nehézséget okoz a pontos területi és időbeli behatárolás. A 3. ábrán látható nagyfelbotású AROME modell szerda reggeli futásának csapadék előrejelzése alapján azt mondhatjuk el, hogy csütörtökön délután nagyobb eséllyel az ország északi és nyugati részén lesz zápor, zivatar. Az előrejelző tanulmányozva az alábbi térképet nem azt a következtetést vonja le, hogy Budapesttől keletre 51 mm csapadék várható, hanem a főváros térségében is nagyobb eséllyel fordulhat elő nyári vihar, akár felhőszakadással kísérve. Az ilyen helyzetek sajátja, hogy az újabb modellfutások a zivatarok eloszlását jelentős eltéréssel prognosztizálhatják.

Mint említettük, ez a fülledt, záporokra, zivatarokra hajló idő jövő hét elejéig tart, amikor északnyugatira fordul az áramlás, és országszerte felfrissül a levegő (4. ábra).


1. ábra: Bár a frontzóna közel lesz hozzánk, Budapest Európában az egyik legmelegebb főváros lesz
csütörtökön.


2. ábra: Az ekvipotenciális hőmérséklet eloszlásából látszik, hogy Közép-Európába meleg és páradús
levegő érkezik dél felől.


3. ábra: Az AROME modell szerdai futása által csütörtök délutánra előrejelzett csapadékösszeg.


4. ábra: A jövő hét elejére az északnyugatira forduló áramlással felfrissül a levegő térségünkben.