2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. március 24. 14:30

Markáns hidegfront átvonulás, hó a Kőszegi-hegységben

Már napokkal ezelőtt látható volt, hogy a tavaszias időnek egy markáns hidegfront vasárnap-hétfőn véget vet, miközben a kontinens nyugati részeit már hűvös, óceáni légtömegek árasztották el.

A frontálzóna déli szakaszán - az Alpok áramlásmódosító hatására - egy nagykiterjedésű hullám képződött, ami az egész időjárási rendszert lelassította, így maga a front vonala Magyarországon csak lassan vonul át. Az ilyen jellegű frontok általában az országon belül nagy hőmérséklet-különbséget, és több helyen jelentős csapadékot okoznak, mint ahogyan ma elsősorban a Tisza vonalában tapasztalhattuk is.

Hőmérséklet

Országos hőmérséklet 13:40 perckor

A magasban érkező hidegebb levegő leginkább a Dunántúl északi részeit árasztotta el, ezzel együtt pedig a hóhatár az Alpok keleti oldalán jelentősen lecsökkent, sőt a Nyugat-Dunántúl legmagasabb hegyeit is elérte, így ma délelőtt a Kőszegi-hegység legmagasabb részein 700 m felett havazott és összefüggő hóréteg alakult ki.


Hogyan vonult át a hidegfront az Északnyugat-Dunántúlon?


Vasárnap a késő esti órákban beáramló hideg levegő hatására a Soproni Meteorológiai állomáson jégdarát is észleltünk. A hőmérséklet jelentősen csökkent, az esti órákban Sopronban a jégdara zápor idején csupán 4 fokot mértünk. Az Osztrák Meteorológiai Intézet (www.zamg.ac.at) közeli automatáinak alapján már sejthető volt, hogy a Kőszegi-hegységben a záporokat hózápor, havazás váltja fel. A szarvaskői (860 m, Kőszegi-hegység) automata már a csapadékhullás idején is fagypont közeli, illetve kevéssel az alatti hőmérsékleteket jelentett. A kialakult hótakaróra vonatkozó gyanúnkat megerősítette, hogy Dombai László vépi MET-ÉSZ észlelőnk is jelezte, hogy havas a Kőszegi-hegység teteje. A Soproni Meteorológiai állomásról 9 órakor indultunk terepi hómérésre. Az Írottkő-kilátónál a hóréteg vastagsága 5 cm volt 11 órakor, ám erősen olvadt. A front utáni tiszta levegőben nagyon jó látási viszonyok uralkodtak.







A fényképeket hétfőn délelőtt Kiss Márton, a Soproni Meteorológiai Állomás vezetője
és Pintér András készítette a Kőszegi-hegység legmagasabb pontján, Írott-kőn