2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. február 3. 13:57

Mediterrán ciklon = bizonytalan előrejelzés

Csütörtökön, pénteken az ország délnyugati felén nagyobb mennyiségű csapadék valószínű, nyugaton akár jelentősebb mennyiségű hó is hullhat. A szél is megerősödik. A legfrissebb előrejelzések és veszélyjelzések megtalálhatók a honlapunkon, de a telefonos információ-szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

 

A mozgalmas időjárás egy erős mediterrán ciklon kialakulásának köszönhető. Ennek áramlási rendszerében Európa délkeleti részén meleg levegő áramlik a Balkán-félsziget fölé a Kárpát-medence irányába, míg Európa nagyobb részét kelet felől hideg levegő árasztja el (1. ábra). Olaszországban, az Adrián és az Alpok térségében nagy mennyiségű csapadék várható (2. ábra).

Mint minden mediterrán ciklon esetén, most is jelentős bizonytalanság jellemzi a várt csapadék mennyiségét illetve halmazállapotát. A hőmérsékleti rétegződés néhány tizedfokos megváltozása szélsőségesebb esetben azt is eredményezheti, hogy egy adott területen nem 20 centiméternyi hó, hanem 15 millimérernyi eső hull majd le. Szakmai szempontból ezért sem lehetséges hasonló helyzetekben több nappal előre jól behatárolt becslést készíteni a hó várható vastagságára vonatkozóan.

Kapcsolódó oldalak:

www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/riasztas/


1. ábra


2. ábra