2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. március 3. 13:14

Mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat a következő napokban

Már február végén látszott, hogy a hét második felében egy közelünkben elvonuló mediterrán ciklon befolyásolja időjárásunkat. Csapadékot is jeleztek a modellek, azonban a halmazállapot bizonytalan volt. A hét második feléhez közeledve, az látszik egyre valószínűbbnek, hogy főként esőre számíthatunk, de egyes időszakokban és helyeken havas eső, hó is hullhat.

A kedden futtatott légköri modellek szerint a következő napokban tőlünk délnyugatra egy medierrán ciklon képződik, és vonul kelet felé (1-3. ábra). A ciklon nagyobb valószínűséggel az ország déli és keleti részén okoz több csapadékot (4-5. ábra). A hőmérséklet alakulását és a csapadék halmazállapotát befolyásolja, hogy a magasban a korábbinál hidegebb levegő áramlik térségünk fölé (1-3. ábra). 

Az egyes időjárási elemek várható alakulásáról kedden a következő mondható:

Csütörtökön és pénteken hozzávetőlegesen a Szentgotthárd Miskolc vonaltól délre valószínű több helyen csapadék; általában eső, de a csütörtökről péntekre virradó éjszaka, illetve pénteken napközben helyenként havas eső, elsősorban a magasabban fekvő helyeken havazás is lehet. Megmaradó hó sík területen nem valószínű. A lehulló csapadék mennyisége a déli határvidéken a 10 mm-t is elérheti, szombaton napközben, vasárnap csapadék már nem valószínű.

Csütörtökön és pénteken az északi, északkeleti szelet országszerte erős, elsősorban a Dunántúlon viharos (70-85 km/h) széllökések kísérhetik. Néhol még szombaton is lehet viharos (60-65 km/h) széllökés, majd vasárnapra tovább mérséklődik a szél ereje.

Erős fagy nem várható a következő napokban, csütörtökön, pénteken a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2, +4, a hétvégén többnyire +1, -4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet a hét utolsó négy napján általában 3 és 9 fok között alakul.


1. ábra
A tengerszinti légnyomás és a 850 hPa-s szint (~1500m) hőmérsékletének alakulása
az ECMWF modell alapján 2015. március 5. csütörtök 01 órakor (00 UTC)


2. ábra
A tengerszinti légnyomás és a 850 hPa-s szint (~1500m) hőmérsékletének alakulása
az ECMWF modell alapján 2015. március 6. péntek 01 órakor (00 UTC)


3. ábra
A tengerszinti légnyomás és a 850 hPa-s szint (~1500m) hőmérsékletének alakulása
az ECMWF modell alapján 2015. március 7. szombat 01 órakor (00 UTC)


4. ábra
Az 5 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége csütörtökön
az ECMWF modell alapján


5. ábra
Az 5 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége pénteken
az ECMWF modell alapján