2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. december 10. 15:46

Még várat magára az igazi tél

December második hétvégéje sem hozza meg az igazi telet a Kárpát-medencébe.  A sokéves átlag alapján az év ezen időszakában éjszaka -1, -3, napközben +2, +4 fok körül alakul a hőmérséklet. Az előrejelzések alapján éjjelente nagyjából az átlagnak megfelelő, nappal viszont kissé enyhébb időben lehet részünk. Mindenesetre regionális különbségek lesznek az időjárásban.

Szombaton elsősorban a szélcsendes dél-dunántúli megyékben az éjszaka képződött köd csak lassan oszlik fel, aminek következtében errefelé a hőmérséklet is alacsonyabban alakulhat az országos átlagnál. A Dráva mentén lesznek olyan helyek, ahol 4, 5 foknál nem lesz melegebb, miközben a főváros tágabb környezetében akár a 10 fokot is elérheti a hőmérséklet csúcsértéke.

Zavartalan napsütést azonban sehol sem tapasztalhatunk, ugyanis egy északkeletről érintő hidegfront felhőzete benyúlik az ország fölé. Ugyanakkor e front felhőzetéből jelentős csapadék sehol sem lesz, főleg a Nyírség környékén lehet mutatóban rövid zápor.

Egy kevésbé felhős éjszaka után vasárnap délelőtt ismét többfelé felhős időre ébredhetünk, napközben viszont már egyre több helyen kisüt a nap, és csapadék sem valószínű.  A szombatihoz hasonló hőmérsékletre számíthatunk; inkább csak az eleinte ködös északkeleti körzetekben lehet hűvösebb idő a hét utolsó napján.

A jövő héten lehűlés mutatkozik, azonban a csütörtök reggeli modellszámítások alapján ennek mértéke, tartóssága és lefolyása még bizonytalan. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési oldalán naponta többször frissülő előrejelzést olvashatnak, amelyben a friss számítások eredményeit folyamatosan bemutatjuk.


A szombat déli időszakra előrejelzett szél a Kárpát-medencében és a környékén.


Az előrejelzett hőmérsékleti mező szombat kora délutánra a Kárpát-medencére vonatkozólag.


Az előrejelzett vasárnap kora délutáni hőmérséklet a Kárpát-medencében és a környékén.