2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. július 21. 14:45

Meleg nyári idő napsütéssel, gomolyfelhőkkel, elszórtan zivatarral

Az előttünk álló hétvégén a légköri frontok elkerülik a Kárpát-medence térségét, meleg levegő helyezkedik el fölöttünk, napos és erősen gomolyfelhős időszakok és területek váltakoznak, és az ország egy részén záporok, zivatarok is kialakulnak.

Szombaton országszerte sok napsütésre számíthatunk gomolyfelhőkkel, az Alföldön néhol, másutt elszórtan záporral, zivatarral. Hazánk nagyobb részén ezen a napon tehát nem valószínű csapadék (1. ábra). Vasárnap a Dunántúl fölé labilisabb rétegzettségű, nedvesebb levegő érkezik, ezért ott erőteljesebb gomolyfelhő-képződés valószínű, és többfelé várható zápor, zivatar, keletebbre ugyanakkor kevesebb felhő jelenik meg, és csak helyenként lehet csapadék (2. ábra).

A hétvégén általában mérsékelt lesz a légmozgás, de zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek.

Hajnalonként 14 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet. Szombaton a legmelegebb délutáni órákra 28 és 33 fok közé melegszik fel a levegő, vasárnap északnyugaton ennél egy-két fokkal hűvösebb várható.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Előrejelzett légnyomás, felhőzet és csapadék szombat 14 órára (12 UTC-re)
az ECMWF modell 2016.07.21-i futtatása szerint


2. ábra: Előrejelzett légnyomás, felhőzet és csapadék vasárnap 17 órára (15 UTC-re)
az ECMWF modell 2016.07.21-i futtatása szerint