2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. február 5. 11:22

Meteorológiai érdekességek, hasznos információk a nagyvilágból...

Többek  között a EUMETSAT, a brit Királyi Meteorológiai Társaság, az Európai Veszélyes Időjárások Laboratóriuma, az Európai Meteorológiai Társaság, és kanadai kutatók cikkei olvashatók az alábbi válogatásban.

Az EUMETSAT, a World Climate Research Programme, az Európai Bizottság és az ESA szimpóziumot szervez 2014. október 13-17 között a németországi Darmstadtban elsősorban olyan klimatológusok (kutatók és klímaszolgáltatásban tevékenykedők) számára, akik a műholdas megfigyelések éghajlati kutatásokban való alkalmazása iránt érdeklődnek.
Forrás:  www.theclimatesymposium2014.com/index_.php/climatesymposium/index

A brit Királyi Meteorológiai Társaság (RMetS) 2015-ös naptárához vár meteorológiai témájú, jó minőségű digitális fotókat. A fényképeket 2014. március 14-ig lehet elküldeni a photos@rmets.org e-mail címre.
Forrás: www.rmets.org/call-photos-rmets-calendar-2015

Az Európai Veszélyes Időjárások Laboratóriuma (ESSL) Bécsújhelyben található oktatóközpontjában 2014. szeptember 1-5. között kerül megrendezésre a "Tornado and Windstorm Damage Assessment" workshop. A munkaértekezlet középpontjában egy érdekes szakterület, az ún. "igazságügyi meteorológia" áll.
Forrás: www.essl.org/index.php?option=com_content&view=article&id=122&Itemid=80

2014. október 13-15-én az olaszországi Velencében rendezik meg a "Third International Conference on Countermeasures to Urban Heat Islands" konferenciát, melyre február 15-ig lehet még összefoglalókat küldeni.
Forrás: www.ic2uhi.unimore.it/site/home.html

Szintén február 15-ig lehet összefoglalókat küldeni a portugáliai Coimbrában 2014. november 14-20. között megrendezésre kerülő "VII International Conference on Forest Fire Research" rendezvényre.
Forrás: adai.pt/icffr/2014/event/home/index.php?target=home&event=1&defLang=2

A csütörtökön kezdődnek a XXII. Téli Olimpiai Játékok. Kanadai kutatók próbáltak választ keresni arra a fontos kérdésre, hogy a klímaváltozás befolyásolhatja-e a Téli Olimpiai Játékok jövőjét.
Forrás: uwaterloo.ca/news/news/climate-change-threatens-winter-olympics

Bár 2013. decemberi hír, de talán még most sem vesztette el az aktualitását... Elérhető az Európai Meteorológiai Társaság hírlevele, az EMS MESSAGE a következő oldalon:
www.emetsoc.org/fileadmin/ems/dokumente/publications/message/ems_message_17_201212.pdf