2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. május 13. 17:00

Meteorológiai műhold képeiről új oktató modul magyar szerzőktől

2016 márciusában az EUMeTrain projekt honlapján – magyar szerzőktől – megjelent egy oktató modul a METEOSAT meteorológiai műhold kompozit képeinek értelmezéséről. Az EUMeTrain az EUMETSAT projektje. Fő feladata a meteorológiai műholdadatok használatának népszerűsítése.

Az EUMeTrain célja, hogy bárki számára könnyen elérhető (főleg) online oktató anyagokat állítsanak elő, online tanfolyamokat szervezzenek műhold-meteorológia témakörben az EUMETSAT műholdas programjairól, vagy azokhoz kapcsolódóan. Az Országos Meteorológiai Szolgálat is már évek óta részt vesz a munkában.

A második generációs METEOSAT műholdak megjelenését követően neves műhold-meteorológiával foglakozó szakemberek optimálisan hangolt kompozit kép (RGB) típusokat dolgoztak ki egyes felhő, felszíni és légköri tulajdonságok gyors, biztos felismerésére. Ezek az EUMETSAT által ajánlott úgy nevezett sztenderd RGB-k.

Az EUMeTrain projekt még 2009-ben elkészítette és publikálta az „RGB képek operatív használata(Operational use of RGB images) című oktató modult, amely az ajánlott sztenderd kompozit kép típusok közül többet is ismertet.

Az újonnan publikált – az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai által írt – oktató modul négy olyan további sztenderd RGB típust ismertet, ami az első oktató modulból kimaradt:

  • a HRV Köd RGB típus, aminek a fő célja a hó és a felette kialakult köd vagy vízfelhő megkülönböztetése nagyfelbontású képen,
  • a Hó RGB típus, amelynek a fő célja, a hó detektálása és a felette kialakult köd vagy vízfelhő megkülönböztetése,
  • az Éjszakai Mikrofizikai RGB típus, amelynek a fő célja a köd vagy alacsony vízfelhő éjszakai felismerése, valamint
  • a Vulkáni Hamu RGB típus, amelynek a fő célja a vulkáni hamu és kéndioxid gázfelhő felismerése.

Az oktató modul segíti a felhasználót (az időjárás előrejelző vagy egyéb szakembereket), hogy megismerje, megértse és használja ezeket a kompozit kép típusokat.


Kapcsolódó oldalak:


METEOSAT műhold, Hó RGB (bal oldal) és HRV Köd RGB (jobb oldal), 2009. január 8. 9:55 UTC


Vulkánkitörés, Szicília, Etna, Vulkáni Hamu RGB kép, 2011. augusztus 12.;
a zöld szín a kén-dioxid gázfelhőt mutatja, míg a rózsaszín a vulkáni hamufelhőt


METEOSAT műhold, Éjszakai Mikrofizikai RGB kép, 2014. október 31. 06:10 UTC