2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. szeptember 20. 12:36

Mezoléptékű konvektív komplexum a Balkán felett

Ha a szombat délelőtt készült műholdképekre tekintünk, nagyon látványos képződményt fedezhetünk fel rajta. Az elmúlt 24 órában ugyanis a Földközi-tenger fölött egy ún. mezoléptékű konvektív komplexum képződött. Ez "magyarrra fordítva" azt jelenti, hogy egy olyan zivatarrendszer alakult ki, amelynek több ezer négyzetkilométeres kiterjedésű és élettartama több óra vagy akár fél napnál is hosszabb lehet.

A rendszer a Földközi-tenger nyugati medencéje felett húzódó, határozott délnyugati áramláson képződött. Ez az áramlás, mely az Altanti-óceán felett örvénylő ciklon (és magassági teknő) előoldalán alakult ki, meleg és páradús légtömeget szállít magával Európa irányába - ún. meleg nedves szállítószalagként működik (1. kép). A szállított légtömeg instabil rétegzettségű, tehát önmagában is remek alapanyagként szolgál a zivatarok kialakulásához. A pénteki nap folyamán ugyanakkor az áramláson kis zavar, ún. perturbáció keletkezett (hullámmal jelölt rész), amely jelentősen erősíteni kezdte a zivatarfelhők képződését és elősegítette rendszerbe való összerendezésüket.

Ma reggelre a rendszer áthaladt Korzikán, majd Közép-Olaszországon, heves zivatarokat, felhőszakadásokat okozva, délelőtt pedig már Bosznia felett helyezkedett el (2. kép). Mérete már akkorára nőtt, hogy a Föld forgásából származó ún. Coriolis erő is hatást fejt ki rá, ezért némi forgó mozgás is megfigyelhető volt rajta (a Coriolis erő indítja be a trópusi viharrendszerek forgását is). Északi peremén - a vastag cirruszfelhőzeten áttörve - pedig izolált zivatarcellák, ún. beágyazódott zivatarfelhők is képződtek. Ezek a repülésre jelentenek különösen nagy veszélyt, hiszen erős jegesedéssel, turbulenciával járnak, ugyanakkor rejtve maradnak a pilóták szeme elől.

A tömbből a Balkán félszigeten is jelentős csapadék zúdult le, az ALADIN modell szombat éjféli futása szerint 06 és 12 UTC között nagy területen, főként a zivatarcentrumokban hullhatott jelentős, 30-50 mm eső (3. kép).

A rendszer közvetett módon szombat délután lehet csak hatással Magyarország időjárására, a déli megyékben alakulhatnak ki szórványosan zivatarok.


1. kép: A délnyugati áramláson (ún. meleg nedves szállítószalagon) kialakuló kis zavar


2. kép: Kompozit műholdkép a rendszerről; elsősorban a kép jobb alsó részén látható
felhőrojtokon vehető ki a forgó mozgás


3. kép: Boszniában és Horvátországban újra jelentős és heves esőzéseket okozott a rendszer