2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. február 13. 11:27

Miért esik állandóan? Miért nem havazik?

Már az előző tél sem bővelkedett hideg, havas időszakokban, és a mostanira is inkább az átlagosnál jóval enyhébbi időjárás a jellemző. Ráadásul, az elmúlt időszakban meglehetősen sok égi áldás is érkezik. Milyen légköri helyzet okozza a mostani időjárást? Mikor változhat ez meg? Várhatjuk-e még az igazi téli idő visszatérését?

Az elmúlt napokban elsősorban az ország északnyugati harmadán jelentős, több helyen a havi átlagot is meghaladó csapadékösszeg hullott, legnagyobb részben eső formájában. Az Alpokalján, a Kisalföldön és az Északi-középhegység vidékén az ötnapos csapadékösszeg szombat hajnalban sokfelé elérte a 30-50 mm-t (1. kép). Az esős időnek pedig még nincs vége, szombat délelőtt folytatódott az esőzés, és a következő napokban is számos alkalommal érkezik csapadék. 

Az enyhe és esős időt közvetett módon az Észak-Atlanti térségben, Izland környékén tapasztalható ciklontevékenység, és a vele együtt a kontinensünk felett kialakuló erős nyugatias áramlás okozza. Minél erősebb az áramlás, a szélén annál nagyobb esélye van kis légörvények, ún. peremháborgások kialakulásának (2. kép). Az örvények nagy sebességgel érkeznek térségünkbe, néha kevesebb, mint egy napos időközönként, és már önmagukban is kedvező feltételeket teremtenek a felhő- és csapadékképződéshez. A fejlődésükre azonban még hatással van az Alpok hegyvonulata is, ugyanis elősegíti azok kimélyülését, tehát a csapadékrendszerük intenzívebbé válását.

Az ALADIN számítógépes modell szimulációja szépen mutatja egy ilyen légörvény megerősödését. Az animáció elején átvonuló példány okozta a szombati országos csapadékot, de az is látható, hogy a következőre sem kell sokat várni, vasárnap délután el is éri térségünket.

És ez így megy tovább a következő napokban is... 

Visszajön-e még a tél? Nos, általában az ilyen nyugatias irányítású időjárási helyzetek nagyon stabilak, ezáltal hosszantartóak szoktak lenni. A hideg időre, havas télre addig biztosan várni kell, míg ez a nyugati áramlás, szaknyelven szólva "zonalitás" meg nem szűnik. A mostani modell-előrejelzéseket áttekintve, erre halvány esély azért van, de legkorábban bő egy hét múlva, tehát csak akkor nyílhat meg az út a hideg, sarkvidéki eredetű levegő számára (3. kép).


1. kép: Ötnapos csapadékösszeg szombat reggel.


2. kép: Mostanában tipikus légköri helyzet: az enyhe levegőt szállító erős nyugati áramlás,
peremháborgásokkal.


3. kép: Halvány esély a télre? A nyugati, enyhe légtömegeket megállító, ún. blokkoló anticiklon
előrejelzett helyzete nem a tartós hideg és a hó visszatérését sejteti...