2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. augusztus 17. 12:59

Milyen idő várható a nemzeti ünnepünkön?

Évről-évre visszatérő kérdés, hogy az Államalapítás ünnepén milyen mértékben befolyásolja több millió ember szabadtéri programját az időjárás. A legfrissebb, 20-ára vonatkozó előrejelzések alapján sokminden elmondható; de az, hogy időjárási szempontból felhőtlen legyen az ünnep, egészen biztosan nem.

Európa középső részének időjárását gyökeresen átalakító frontrendszer, valamint a Balkánon kialakuló sekély ciklon az előrejelzések alapján hosszú ideig vendégünk marad. A nemzeti ünnepen hatása valamelyest gyengül, de így is még többfelé várható eső az országban.

A modellszámítások alapján elmondható, hogy elsősorban a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön és a Tiszántúlon valószínű leginkább eső, de a nap folyamán a csapadékzóna egyre inkább kelet, délkelet felé mozdul el; ez a tény pedig elsősorban az esti rendezvények szempontjából jelenthet jó hírt.

A nap folyamán a legszakadozottabb felhőzet, és a legkevesebb csapadék a Kisalföldön várható, de nagy valószínűséggel a déli országrészben összefüggő csapadékzóna a fővárostól délre vonul el, így Budapest az országon belül - a rendezvények szempontjából - a kedvezőbb időjárású területhez tartozhat. 

Részletes, folyamatosan frissülő prognózisunket az Előrejelzés oldalunkon olvashatnak. Információs telefonunk (06 90 603421) a nap 24 órájában hívható.


A több modell átlagából vett mennyiségi csapadék előrejelzés augusztus 20-án délelőttre vonatkozólag.
Az elvonuló csapadékzóna az ország déli és keleti részén ekkor még többfelé okozhat esőt,
az északi területeken kisebb a csapadék valószínűsége.


A több időjárási modell átlagából vett mennyiségi csapadék előrejelzés augusztus 20-án az esti időszakra vonatkoztatva.
A jelenlegi előrejelzések egyértelműen országszerte csökkenő csapadéktendenciát adnak az ünnep estéjére.