2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. május 15. 18:00

Minden májusi melegrekord megdőlt

Minden elképzelhető májusi hőségrekord megdőlt az Ibériai-félszigeten, ezáltal egész Európàban is. Május 13-án, 14-én olyan hőhullám érte el Spanyolország egyes részeit, amely - igen nagy biztonsággal állítható - még a mérések történetében nem fordult elő az öreg kontinensen. Szerdán a forró nyarairól ismert Andalúziában emelkedett először 40 fok fölé a hőmérséklet, csütörtökön pedig Valencia tartományban mértek minden klimatológiai kalendáriumot megszégyenítő rekordhőmérsèkletet. Az új spanyol - és egyben európai - májusi hőmérsékleti rekord: 42,9 fok.

A rendkívüli màjusi hőhullàm előjelei már korábban körvonalazódtak, hiszen az időjárás előrejelző modellek szépen láttatták, hogy Afrika felől forró levegő èri el Európa délnyugati rèszét. Azonban a hőhullámokban tapasztalt spanyolokat is meglepetésként érte, hogy május közepén ilyen rekkenő hőség alakulhat ki az orszàgban.

13-án először Andalúzia több pontján mértek 40 fokot meghaladó rekordokat. Sevillàban, ahol szinte minden nyáron előfordul 40 foknàl melegebb, ennyire koràn még nem jegyeztek fel 40 fokot meghaladó forróságot. Ugyanezen a napon Cordobában már 41 fokig hevült fel a levegő. De mèg ezek a kiugró èrtékek sem voltak elegendőek az új spanyol nemzeti rekordhoz, ugyanis az egyébként rendkívül kiegyenlített klímájáról ismert Kanári-szigeteken még melegebb volt: Lanzarote szigetén 42,4 fokig emelte a hőmérsékletet a helyiek által csak khalimának nevezett, adott évben legfeljebb néhány napon előforduló, Szahara felől fújó, poros szél.

A helyzet külön érdekessége, hogy a Lanzarotén tapasztalt, minden idők egyik legmagasabb észlelt hőmérséklete mellett a Kanári-szigetek két legnyugatibb, Szaharától legtávolabb eső pontján (La Palma és El Hierro szigetén) mindössze 23, 24 fokos, nagyon kellemesnek mondható hőmérsékletet jegyeztek fel ugyanezen a napon.

Még szinte fel sem ocsúdtak a spanyolok a szerdai hősokkból, csütörtökön ismét megdőlt a már megdönthetetlennek hitt májusi abszolút rekord. A keleti partvidéken, Valenciától Murciáig egy keskeny sávban újabb, a helyi viszonyokhoz képest májusban  több százévente visszatérő rekordokat észleltek. Valencia repülőterén történelmi magasságokba, nem kevesebb, mint 42,6 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, ami a város 146 éves mérési történetében még sohasem fordult elő májusban.  A korábbi abszolút májusi rekord "mindössze" 36,9 fok volt, s azt még éppen az első mérési évben, 1869-ben, épp május 14-én jegyezték fel. Így a napi hőmérsékleti rekord csak "szerény" 5,7 fokkal dőlt meg, de ha megvizsgáljuk azt, hogy május 13-án 32, 15-én mindössze 30 fokos a napi melegrekord, akkor ez a most észlelt 43 fok még sokkal szélsőségesebbnek tűnhet.

Az AEMET (a spanyol meteorológiai szolgálat) feljegyzései alapján eddig a városban mindössze két napon fordult elő ennél magasabb hőmérséklet: 1881. július 26-án és 2010. augusztus 27-én 43,0 fokot mértek Valenciában.

Azonban az új májusi spanyol és európai hőmérsékleti csúcs a Valenciától délre fekvő Xátivában dőlt meg, ahol 42,9 fokos pokoli forróságot jegyeztek fel május 14-én. Összehasonlításképp, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisának jelenlegi állapota alapján a Magyarországon mért legmagasabb hőmérséklet 41,9 fok volt, amelyet 2007. július 20-án Kiskunhalason regisztráltak.    

A rendkívüli spanyol forróság oka nemcsak az Afrika felől érkező levegő, hanem a helyi sajátosságoknak is köszönhető. Nyugati, északnyugati áramlás esetén a környező hegyvidéki területekről alábukó levegő adiabatikus hőtöbblettel rendelkező főnös széllel érkezik a Valencia környéki alacsonyan fekvő részekre. Ez a jelenség egyébként az alpi térségben is gyakran megfigyelhető. A spanyol meteorológiai szolgálat egyébként a föléjük érkező  légtömeg eredetét Mali-Niger térségéből származtatja, ami a Szaharától délre található, és a Föld egyik legforróbb éghajlatú vidéke.

Péntekre egy érkező hidegfront Spanyolország legnagyobb részéről kisöpörte a forró levegőt, csak Andalúziában mértek 30 foknál melegebbet. 


1. kép: A május 13-án délután észlelt hőmérséklet eloszlása az Ibériai-félszigeten.


2. kép: A május 14-én délután 17 órakor észlelt hőmérsékletek Spanyolországban.
Az ország egyes részei között több, mint 25 fokos különbség alakult ki, hiszen
a Vizcayai-öböl felől érkező hidegfront csapadékzónája elérte Baszkföldet.


3. kép: Pillanatkép az év legforróbb napján a valenciai strandon.
Az opálos levegő jól mutatja, hogy eredete a szaharai térségből származtatható.