2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. március 10. 11:12

Mozgalmasnak ígérkezik az ünnepi hétvége időjárása

A jelenlegi számítások alapján a hétvégén hidegfront éri el térségünket, feltámadó széllel, záporokkal. A front pontos érkezése azonban még bizonytalan, így az is, hogy mennyire befolyásolja az ünnepi rendezvények alatt az időjárást.

Egészen a hét végéig egy óriási anticiklon alakítja az időjárást nem csak hazánkban, hanem Európa nagy részén is. Emiatt szinte zavartalan napsütésre, és napközben kellemes időre számíthatunk térségünkben - igaz, a hajnali órák kissé csípősek, helyenként fagyosak lesznek. 

A hét végén azonban átalakul a légköri helyzet a kontinens felett, az anticiklon nyugati irányba, az észak-atlanti térség fölé helyeződik át, tőle keletre pedig erős északnyugati áramlás épül ki. Az áramlással megérkeznek a frontok is, véget vetve az eseménytelen időjárásnak.

A hétfői (2014.03.10) modellszámítások azt mutatják, hogy az első front valamikor a szombati nap második felében érkezik, erős széllel, kisebb csapadékkal. Arra a kérdésre, hogy e folyamat az ünnepi rendezvények alatt következik be, vagy csak azok után kezdődik meg, egyelőre nem lehet pontosan válaszolni. Mindenesetre az előrejelző kollégáink számára kiemelt feladat lesz a prognózisok frissítése a következő napokban.


Hatalmas anticiklon, északi-tengeri középponttal (kék M betűvel jelölve);
területén szinte felhőtlen az ég, száraz az idő


Az anticiklon a hét végén minden jel szerint jelentős mértékben nyugatra,
az Atlanti-óceán fölé helyeződik - teret engedve a frontoknak Közép-Európa térségében