2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. február 10. 13:53

NASA ebben az évszakban szokatlan szubtrópusi rendszert figyelt meg

Az Atlanti-óceánon és a Mexikói-öbölben a hurrikán szezon június 1-e előtt nem kezdődik el, de az öbölben egy alacsony nyomású képződményt, a 90L névre keresztelt rendszert lehetett megfigyelni 2012. február 5-én és 6-án. A képződményből akár szubtrópusi depresszió alakulhatott volna ki, habár ennek valószínűsége igen csekély volt. A képződményt a NASA GOES-13 műholdja örökítette meg, amelyen látszik, hogy a 90L esőzéseket okozott dél-Floridában.

Vasárnap, február 5-én este 18:45 órakor a Nemzeti Hurrikán Centrum (NHC) közleményt adott ki a 90L rendszerrel kapcsolatban, amelyben tájékoztatott, hogy egy alacsony nyomású rendszer kölcsönhatásba került egy magas szintű teknővel, amelynek hatására felhőképződés indult meg, szórványosan záporokat és zivatarokat okozva Kuba nyugati és középső részén, Florida déli területein, a Karib-tenger északnyugati vizein, valamint a Mexikói-öböl délkeleti részén. Ekkor a 90L Kubától nyugatra volt, az NHC 30 százalék valószínűséget adott annak, hogy szubtrópusi ciklonná fejlődjön.

Hétfőn, február 6-án reggel 7 órakor a 90L Florida felé kezdett terjeszkedni. Mivel a továbbfejlődésre nem mutatott semmilyen jel, ezért az NHC közel nullára csökkentette a szubtrópusi depresszió kialakulásának valószínűségét.

1. ábra

1. ábra
A NOAA-GOES-13 műhold által, látható tartományban készített felvétel a 90L rendszerről a Mexikói-öböl felett 2012. február 6-án.
A képen látszik a rendszer lekerekített formája.
Forrás: www.nasa.gov 

 

A NOAA GOES-13 műhold a látható tartományban készített képet a Mexikói-öböl felett állomásozó 90L rendszerről február 6-án. A képen a kissé lekerekített formájú 90L a Floridai-félsziget fölé nyúlik. Északnyugati részén néhány zivatarfelhő kiemelkedik – valószínűleg a felszínen záporokat okozva – amelyek árnyékot vetnek a környező felhőkre.

Bár szinte semmi esély nem volt rá, hogy a szezon előtti szubtrópusi vihar továbbfejlődjön, a 90L heves esőzést és viharos szelet okozott Kuba északi részén és Dél-Floridában február 6-án.  A nemzeti meteorológiai szolgálat által kiadott, hétfőre szóló figyelmeztető előrejelzés lokálisan lehulló nagy mennyiségű csapadékra és zivatar kialakulásának valószínűségére hívta fel a figyelmet. 

2. ábra

2. ábra
A NOAA-GOES-13 műhold által, látható tartományban készített felvétel a 90L rendszerről  2012. február 7-én,
amely az Atlanti-óceán nyugati részén helyezkedik el, Dél-Florida keleti partjainál.
A lekerekített forma eltűnt, a félsziget felett megnyúlt.
Forrás: www.nasa.gov 

 

A 90L fokozatosan északkelet felé tolódott, közel 25 km/h sebességgel. A NOAA-GOES-13 által készített február 7-i képen azonban már elvesztette lekerekített formáját. Alakja megnyúlt a félsziget felett, így behatárolhatatlanná téve az alacsony nyomású területet. A következő időszakban is folytatta útját északkelet felé, és a várakozásoknak megfelelően továbbfejlődése nem történt meg.

A jelenség azonban nem egyedülálló ebben az időszakban. Az egyetlen ismert példa 1952. február 2-án, „Mormota-napon” történt. Ekkor a kialakult trópusi vihar ténylegesen elérte Florida partjait, amelyet Mormota-napi trópusi viharként emlegetnek, ugyanis a hurrikánok névadása csak 1953-ban kezdődött.

 

Forrás: www.nasa.govwww.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html