2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. október 29. 14:14

Napos hétvége

Anticiklon, illetve magassági gerinc alakítja majd hazánk időjárását a hétvégén, emiatt napközben túlnyomóan derült, napos, csapadékmentes idő várható.

Vasárnapig minden éjszaka többfelé párássá válik a levegő, foltokban köd is képződik, ezek azonban a délelőtt folyamán fokozatosan mindenütt feloszlanak, és napközben mindhárom nap túlnyomóan derült, száraz idő ígérkezik. Az ország legnagyobb részén gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet fagypont körül alakul majd, általában +2 és -4 fok közötti értékek várhatóak. A legmagasabb nappali hőmérséklet pedig kezdetben még 15 fok körül, vasárnap azonban már csak 11 és 14 fok között alakul.

Az 1. ábrán az időbeli relatív nedvességet, míg a 2. ábrán a hőmérséklet rétegződésének változását láthatjuk. Utóbbin jól látszik, hogy a hétvégén még nem lesz jellemző az ún. inverziós légrétegződés, vagyis az a helyzet, hogy 1-2 km-es magasságban melegebb van, mint a talaj közelében. Ugyanakkor a jövő hét elején ez már várhatóan így lesz, így inkább keddtől kell tartósan megmaradó ködre és alacsonyszintű rétegfelhőzetre számítanunk.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: A relatív nedvesség várható változása a következő napokban


2. ábra: A hőmérsékleti rétegződés várható változása a következő napokban