2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. február 12. 13:35

Napos hétvége

A hétvégén kellemes, napos idő valószínű, a hőmérséklet csúcsértéke az ország legnagyobb részén a sokévi átlag felett alakul.

A következő napok időjárását döntően anticiklonális hatások alakítják. A leszálló légmozgások hatására a téli hónapokban gyakori ilyenkor a tartósan megmaradó köd. Az előttünk álló hétvégén ennek kicsi az esélye, mivel a levegő nedvességtartalma még a talajközeli légrétegekben is  viszonylag alacsony (1-2. ábra).

Az átlagos minimum az év ezen időszakában -2, a maximum +5 fok körüli, így a várható hőmérsékleti értékek alapján elmondható, hogy – főként a csúcsérték vonatkozásában – a nappalok kellemesnek és a szokásosnál enyhébbeknek ígérkeznek.

Szombaton jellemzően kevés lesz a felhő, napos, csapadékmentes idő várható, kis eséllyel a Dunántúlon lehetnek erősebben felhős körzetek. A déli szél a Kisalföldön néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire +1 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű.

Vasárnap is kevés lesz a felhő, napos, csapadékmentes idő várható. A déli, délkeleti szél északnyugaton megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire +1 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 10 fok között valószínű.

A legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: A nedvességtartalom magassággal való változása az elkövetkező egy hét során
(Budapest, Miskolc, Debrecen, Szeged)


2. ábra: A nedvességtartalom magassággal való változása az elkövetkező egy hét során
(Szombathely, Győr, Pécs, Siófok)