2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. október 27. 13:30

Napsütés felhőkkel a hosszú hétvégén

A következő napokban országszerte számíthatunk legalább néhány órás napsütésre. Ugyanakkor időszakosan erősen felhős területek is előfordulhatnak, de számottevő csapadék nem várható. Az egymást követő napok során fokozatosan csökken a hőmérséklet, ahogy a hideg levegő több hullámban elárasztja a Kárpát-medencét.

Pénteken legfeljebb közepesen felhős lesz az ég, csapadék nem várható. Szombaton egy hidegfront vonul át felettünk. Ehhez a fronthoz számottevő felhőzet és csapadék nem társul, illetve a lehűlés sem lesz jelentős. Ugyanakkor az északnyugatira forduló szél nagy területen megerősödik, viharos széllökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet jellemzően 10, 15 fok között alakul, de a hajnali órákban több helyen fagyra kell számítani.

Hétfőn átmenetileg több lesz a felhő, ekkor elszórtan lehetnek záporok, majd kedden ismét szárazabb levegő alakítja időjárásunkat. Hétfőn a hideg levegő újabb hulláma éri el térségünket, így a csúcshőmérséklet kedd délután már csupán 6, 11 fok között várható. Az északias szél már inkább csak élénk lesz, nem lesz jellemző az erős széllökés.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Előrejelzett légnyomás, felhőzet és csapadék 2016. 10. 31. hétfő 13 órára (12 UTC)
az ECMWF modell szerint


2. ábra: Előrejelzett hőmérsékleti mező hozzávetőlegesen 1500 méteres magasságra vonatkozóan
2016. 10. 31. hétfő 13 órára (12 UTC) az ECMWF modell szerint