2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. október 30. 14:22

Nevezz el egy vihart 199 euróért!

Bárkiről elneveznek egy európai vihart, aki kész érte fizetni egy jelképes összeget.

Egy egyedi támogatási rendszert épített ki a Berlini Szabadegyetem Meteorológiai Intézete, az emberek 199 eurót (275 dollárt) fizethetnek azért, hogy elnevezhessenek egy vihart. Így például a héten Nagy- Britannián és Franciaországon átvonuló viharciklont Christian-nak keresztelték el Christian Widera után.

További 100 euróért azoknak az időszakoknak is nevet lehet adni, amikor jó idő van vagy anticiklon alakítja az időjárást, mondta el Thomas Duemmel az intézet meteorológusa az AFP-nek. Az egyetem 2002 óta él ezzel az üzleti lehetőséggel, még annak ellenére is, hogy a brit média a mostani vihart Szent Júdásról (Júdás Tádé apostolról), a reménytelenek védőszentjéről nevezte el, akinek hétfőn volt az ünnepe. A Meteorológiai Intézet évente 25-30 ezer euró bevételre tesz szert a névadási szolgáltatásért érkezett támogatásokból.

A viharok elnevezése, azért olcsóbb, mert több fordul elő egy évben, közel 150-160, míg anticiklonok vagy magas nyomású rendszerek csak közel 50-szer alakítják az időjárást – állítja Duemmel. Az idei évben a viharoknak, alacsony nyomási rendszereknek férfi, míg az anticiklonoknak női neveket adtak, de a következő évben fordítva lesz. „A számos feminista szervezet részéről érkező panaszlevelek miatt alakítottuk ki ezt a szabályt, régebben minden évben a viharok női, míg az anticiklonok férfi nevet viseltek”-mondta.

A Szabadegyetem volt az első, akik elnevezték a légköri jelenségeket az  Atlanti-óceán nyugati térségében 1954-ben, azért ,hogy ezzel is segítsék a térképen való nyomon követésüket, beazonosításukat, megszerezve a Meteorológiai Világszervezet akkreditációját is.

Duemmel szerint a támogatók 80 százaléka német, őket a svájci és osztrák „megrendelők” követik, de a német határtól távol is hallottak már erről a lehetőségről: előfordult már, hogy japánok adták a nevét egy európai ciklonnak.

Akad olyan támogató is, aki megbánta a névadást. Wolfgang Schuette, 58 éves német nyugdíjas, aki 2010-ben egy verseny keretében a Xynthia nevet javasolta egy halált is okozó viharnak, sajnálja, hogy ezt a nevet azóta a halállal és pusztítással kapcsolják össze. „Azt szerettem volna, ha ezt a nevet használnák egyszer az időjárás-jelentésben, de utána feledésbe merülne”- nyilatkozta akkoriban.

Forrás: WMO

Kép: Szent Júdás vihar Nagy-Britannia partjainál (forrás: AFP)