2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. február 16. 17:21

Nyár a Balkánon, február közepén

Február első két hete Magyarországra szokatlan enyheséget és nagyon csapadékos időt hozott, azonban nem is olyan messze országhatárainktól, a Balkán-félszigeten kis túlzással hőhullám alakult ki a tél végéhez közeledve. Sorra dőlnek meg a melegrekordok: a napi középhőmérséklet a bolgár fővárosban hétfőn 17 fokkal haladta meg az évszakos átlagot, miközben keleti szomszédunknál, Bukarestben kedd délután 25 fokban napozhattak - sőt akár strandolhattak is - az emberek.

Hétfőn Görögország történetének egyik legmelegebb februári napját regisztrálták. Az alacsonyabban fekvő helyeken a tél végi napsütésben országszerte 20 foknál melegebb volt, Athénben 24 fokkal a mérési adatsor legmelegebb februári értékét rögzítették, sőt a tengertől távolabb eső Lamiában nem kevesebb, mint 27 fokig kúszott fel a hőmérséklet. Még ennél is melegebb volt Kréta szigetén, ahol az északi parton fekvő Héraklionban a 28 fokot is felülmúlta a hőmérséklet csúcsértéke, ezzel pedig tegnap Európa legmelegebb pontja lett a hivatalosan megjelent mérési adatok szerint. Hellászban a több felhő miatt ma (kedden) már nem volt ennyire meleg, de Krétán az erős déli szélben ma is 28 fokos strandidőről érkezett jelentés. 

Albánia fővárosában, Tiranában is túl korán kezdték húzni a strigulákat a nyári napok számának tekintetében. Hétfőn itt is megdőlt a februári abszolút melegrekord 25.3 fokkal, de a meleg ma (kedden) még erőteljesebb fokozatba kapcsolt, hiszen kora délután a hőmérséklet elérte a 27 fokot. Hasonlóan meleg volt a szomszédos Montenegróban, ahol a közkedvelt tengerparti nyaralóhelyen Barban már délelőtt 10 órakor 26 fok volt, s délutánra tovább melegedett levegő. Az ország székhelyén, Podgoricában a keddi napi melegrekordot legalább 7 fokkal felülmúlta a hőmérséklet, és ezzel a kiugróan magas értékkel toronymagas februári abszolút rekordot is beálított a főváros.

Szerbia déli részén hétfőn volt rendkívüli meleg: Krusevacban kerekítve 26 fokot regisztráltak, ami szintén rendkívülinek számít az országban február derekán. A szomszédos Macedóniában is hétfő volt a legmelegebb nap. Szkopjében 24 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, de itt az ország relatív magas fekvése miatt másutt ennél néhány fokkal hűvösebb volt.

Bulgáriában is hirtelen robbant be a tavasz, hiszen a legnagyobb pozitív hőmérsékleti anomáliát itt mérték a Balkánon. Helyenként majdnem 20 (!) fokkal melegebb van, mint egy átlagos február közepi napon.  

Keleti szomszédunknál, Romániában kedden ért el történelmi magasságokat a hőmérséklet. Bodzavásáron (Buzău) és a fővárosban, Bukarestben is nyári napot jegyeztek fel, azaz a hőmérséklet 25 fokig emelkedett. Az időjárási helyzet érdekessége, hogy éppen egy hónapja a Román-alföldet hóviharok sújtották, sok helyen az átlagos hóvastagság a 40 cm-t is elérte, a hótorlaszok magassága pedig az 1 m-t is meghaladta. Két évvel ezelőtt, szintén épp ebben az időszakban hasonlóan meleg volt, akkor fordult elő először, hogy Bukarestben februárban a 25 fokot elérte a hőmérséklet. 

A Balkánon a kora nyárias idő tovább folytatódik, de a hét közepétől valamelyest mérséklődik a szélsőséges téli meleg. Itthon elsősorban a keleti, délkeleti megyékben élők kaphatnak izelítőt szerdán a tavaszból, hiszen oda épp délkeleti irányból érkezik a nagyon enyhe légtömeg.


A Balkán-félszigeten észlelt hőmérséklet 2016. február 15-én délben.
Krétán már ekkor elérte a hőmérséklet a 28 fokot.


Kedden is folytatódott a szokatlanul meleg, már-már nyárias idő Európa délkeleti felén.
Miközben Magyarországon esős, szürke idő volt, ezer km-t délkelet felé haladva
az őszies időből a kora nyárba csöppenhettünk.


A Balkán-félsziget hőmérséklete élesen elkülönül az Európa többi részén tapasztaltaktól.
Az afrikai légtömeget egy éles melegfront választja el a hűvösebb levegőtől.


A Föld egy részének anomáliatérképén nagyon szépen kirajzolódik az Európa délkeleti részén tapasztalt
szokatlan meleg nyelv. A hőmérséklet helyenként 20 fokkal haladja meg a tél végén szokásos értékeket.