2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. április 16. 18:44

Nyári napok után ismét fagyhat – kilátások a hétvégére (április 18-19-ére vonatkozó cikk)

A csütörtöki országos és budapesti melegrekord után a péntekről szombatra virradó éjszaka átvonuló hidegfront jelentős, sokfelé 10 foknál is erőteljesebb lehűlést hoz. Az előrejelzési számítások szerint sokáig marad az évszakos átlagnál hűvösebb idő.

A korábbi száraz, gyakran szeles időjárás következtében mostanra szinte mindenütt eltűnt a belvíz, sok helyen a talaj felső rétegei is kiszáradtak. Ezen némileg segíthet a pénteken érkező hidegfront, ugyanis országszerte várható több-kevesebb csapadék.

A front csapadékzónája várhatóan egy nyugat-keleti tengely mentén az ország középső részein megerősödik, emiatt lesznek olyan helyek, ahol szombat estig 10 mm-nél több csapadék is lehullhat. Szombat estére mindenütt eláll az eső; a vasárnap már száraz lesz, de csapadék utánpótlás a jövő héten is érkezik – igaz, nem országos, áztató eső formájában, de a kialakuló záporokból lokálisan több mm eső is összegyűlhet (1. ábra) .

Ugyanakkor a magasban érkező hideg levegő hatására ismét megnő a fagyveszély. Vasárnapra virradó éjjel, amikor sokfelé kiderül az ég és a légmozgás is mérséklődik, az ország több pontján is 0 fok alá hűl le a levegő – még 2 m-es magasságban is. Ilyen időjárási helyzetben mindig a szélvédett völgyekben süllyed legalacsonyabbra a hőmérséklet, de az alföldi pusztákon, vagy egy adott térség alacsonyabban fekvő részein szintén nagyon lehűlhet a levegő. Ráadásul a talaj közelében, néhány cm-es magasságban még hidegebb lehet: az ebben a magasságban kialakuló -5, -6 fokos fagy a fejlődő növényi kultúrákban is károkat okozhat.  Ráadásul napközben is alig emelkedik 10 fok fölé hőmérséklet, sőt Európa keleti részén még ennél is hűvösebb valószínű (2. ábra).

A legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Az öt nap alatt l0 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége az ECMWF modell EPS futtatásai alapján.
A csapadék jelentős része az érkező hidegfronthoz kapcsolódik pénteken és szombaton.


2. ábra: A vasárnap kora délutánra előrejelzett hőmérséklet Európára az ECMWF modell alapján.