2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. augusztus 22. 13:58

Nyugdíjazza hosszú ideje szolgáló műholdját a NOAA

Ezen a héten visszavonul az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) egyik legrégebben és legmegbízhatóbban működő időjárási műholdja.

A több mint egy évtizedes szolgálat alatt, a GOES-12 műhold (Geostationary Operational Environmental Satellite= geostacionárius földmegfigyelő műhold) számos híres időjárási eseményt követett nyomon: többek között 2005-ben rajta tartotta szemét a Katrina hurrikánon, és figyelemmel kísérte a 2009-es karácsonyi hóvihart, mely megbénította Közép-nyugat Amerikát. A 2001-ben felbocsátott műhold már öregnek számít a műholdas szabványokat tekintve – eredetileg öt év volt a várható élettartama. A sikere a NOAA és a NASA által kidolgozott eljárásokban rejlik, melyek segítségével pályára állították.

goes12

A Space System/Loral által tervezett GOES-12 2003-ban kezdte meg operatív működését, mint GEOS-East műhold. Az időjárást Amerika keleti partjától követi nyomon az Atlanti óceánon át. A GEOS-12-höz hasonló geostacionárius műholdak előnyös helyzetből, az Egyenlítő fölött 22000 km magasságból alapvető fontosságú képi információt nyújtanak a rövid-távú időjárás-előrejelzéshez. A műholdképek, melyeket az emberek időjárás-előrejelzés közben használnak, általában ilyen műholdaktól származnak.

2010-ben a GOES-12 – képességeit némileg csökkentve – eredeti megfigyelési területét módosítva követte nyomon a vulkanikus hamufelhőket, az erdőtüzeket és a szárazságot Dél-Amerikában, míg a lefedettséget Keleti Part időjárásának megfigyelésében egy fiatalabb GEOS testvérműhold vette át. „A GOES-12 a nyugati féltekén sokéves megbízható adatot szolgáltatott mind a kis viharok mind a történelmi léptékű időjárási jelenségek pontos előrejelzésében” – mondta Mary Kicza, a NOAA Műhold és Információs Szolgálatának asszisztense.

A GOES-12-t most az örök vadászmezőkre száműzik, egy sokkal magasabb Föld körüli pályára állítva. Bármikor, amikor a NOAA leszereli egy műholdját, működésképtelenné teszi a műhold akkumulátorát, az adóját kikapcsolja és a megmaradó üzemanyagát a hajtómű egy utolsó begyújtásával égetik el, amivel eltolják a működő űrhajók és műholdak pályájáról. Az üzemen kívül helyezési folyamat csökkenti az űrszemét mennyiségét és igyekszik kiküszöbölni a műholdak jeladását, melyek zavarhatják a többi űrhajó működését.

A geostacionárius műholdak jelenlegi generációját a GOES-R típusú műholdak követik majd, NOAA-NASA együttműködés keretében. A 10.9 milliárd dolláros GOES-R programot sok kritika övezi az amerikai Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a NOAA Főfelügyelője részéről. Az ellenőrzések alapján várhatóan késni fog a program elindítása és a tervezett költségeket is meg fogja haladni. A tervek szerint az első négy újgenerációs műholdat 2015 októberében állítanák pályára. A működésük során, a GOES-R műholdak várhatóan kétszer tisztább képalkotásra lesznek képesek a mai műholdakhoz képest, a NOAA állítása szerint.

 10 év időjárása 3 percben a GOES-12 felvételei alapján

A tervek szerint az első négy újgenerációs GOES-R műholdat 2015 októberében állítják pályára


Forrás: WMO
Képek: NOAA, NASA