2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. október 11. 12:11

Októberi hókáosz Nyugat-Ausztriában

Péntek (2013. október 11.) reggel Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokból havazásról érkezett jelentés, mely nem csak a hegységeket érintette, hanem az alpesi völgyekben és medencékben is leesett az első hó. A hirtelen fehérbe borult táj szépsége mellett próbára tette a térség lakóit is. Az utakon nehézkes a közlekedés, sok település maradt áram nélkül.

A csütörtökről péntekre virradó éjjelen nedves, tapadó hó esett. Salzburg tartományban néhány helyen több mint 20 cm friss hó hullott, Ausztria legmagasabban fekvő meteorológiai állomásán, a Sonnblicken 50 cm friss havat regisztráltak, a hegyen a havazást zivatar kísérte. A völgyekben a lombos fákra rakódó hó fakidőléseket okozott, több településen pedig villanyvezetékek szakadtak le.

1. ábra


Átmenetileg néhány autópálya szakaszt is le kellett zárni, Salzburgban és Tirol tartomány székhelyén, Innsbruckban a közparkokat zárták le a hóval együtt letörő ágak miatt. Péntek délelőtt Tirolban 45 község mintegy 17000 lakója maradt áram nélkül, az áramszolgáltató és a tűzoltók folyamatosan dolgoznak.

 2. ábra


Az osztrák meteorológusok ma délutánra már javulást ígérnek, 1000 méter alatt várhatóan mindenütt elolvad a tél korán érkezett csapadéka.

 3. ábra


Magyarországon sem ritka az októberi havazás. Tavaly október 28-án, 29-én és 30-án az országban többfelé mértek néhány centiméteres hóréteget. Síkvidéken akkor Sopronhorpácson 12 cm, Sopronban 8 cm hóréteget regisztráltak, de az Alpokalján és a Mátrában helyenként a 15 centimétert is elérte a hó vastagsága.

Képek: www.orf.at

Forrás: salzburg.orf.at/news/stories/2608553/