2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. december 28. 21:05

Orkán erejű bóra a horvát tengerparton

Miközben Magyarországon elsősorban a Dunántúl nyugati részén és a Tiszántúlon fokozódott viharossá az északi szél, Horvátország tengerpartjain a nálunk tapasztalhatónál jóval erősebb vihar tombol ezekben az órákban. 

A friss előrejelzések szerint a legerősebb széllökések vasárnap este a Fiumei-öböl térségében a 180 km/h-t is meghaladhatják, de másutt kell számítani orkán erejű, 120-160 km/h-t meghaladó szélrohamokra.

Orkán erejű szél (1. kép) abban a térségben télen egyáltalán nem számít szokatlannak. A horvát tengerpartra és a Trieszti-öbölre jellemző helyi szél, a bóra, ugyanis gyakran tombol viharos erővel, akár több napon keresztül. Kialakulását az okozza, hogy a szárazföldi területeket kitöltő levegő - különösen a mostanihoz hasonló hidegbetörések esetén - sokkal jelentősebb mértékben lehűl, mint a tenger felett elhelyezkedő légtömeg. A hideg levegő sűrűbb, tehát nyomása relatíve nagyobb lesz, mint a tenger feletti enyhe légtömegnek. Ez a légnyomáskülönbség, és a térség speciális földrajzi viszonyai (Velebit-hegység, Dinaridák szélkapui) hozzák létre azokat a "csatornákat", ahol a bóra tombol. Minél nagyobb a légnyomáskülönbség, annál erősebb tud lenni a szél. A 2. képen jól látható, hogy a hőmérséklet-különbség a 15 fokot is eléri, és az izobárok nagyon összesűrűsödnek a tengerpart környékén, tehát a nyomás-különbség is igen nagy.

Az eddigi legerősebb széllökést 1996. január 26-án regisztrálták a horvát tengerparton, akkor Makarska környékén 250.2 km/h sebességet regisztráltak a műszerek!


1. kép: Orkán erejű szél a Velebit-hegység lábánál


2. kép: Jelentős hőmérséklet- illetve légnyomáskülönbség a szárazföld és a tengerfelszín között