2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. március 28. 08:13

Orvosok figyelmeztetnek a klímaváltozás egészségügyi hatásaira

A csecsemők, a gyermekek és az idős emberek fogják elsőként komolyan megtapasztalni a klímaváltozás egészségre ártalmas hatásait, állítja a tüdő és légzőszervi szakorvosok bizottságának egy nemrégiben megjelent tanulmánya.

Az asztmások és az allergiás betegek száma, továbbá a fertőző, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések száma a jövőben várhatóan növekedni fog. Olyan tényezők hatásának tudható ez be, mint a hőmérséklet emelkedése, a városi területek ózonkoncentráció-növekedése, valamint az elsivatagodás területi kiszélesedése. Egy érdekes példa a penészspóra (allergiát és asztmát okoz) megjelenése Vancouverben (Kanada, Brit Columbia), amely korábban csak délebbre, Közép-Amerikában volt felfedezhető.

Kent Pinkerton, a tanulmány társszerzője elmondta: ˝Amióta kutatásaim a légszennyezésre, illetve ennek a légzőszervi rendszerre való hatására irányulnak, azóta a legnagyobb aggodalmam a levegő minőségének állapota.  Az eredmények több, futótüzekből származó szállóport mutatnak, amelyek a felmelegedéssel gyakoribbá válhatnak. Ezen kívül porfelhőkből származó lebegő részecskék is kimutathatóak, melyek az elsivatagodás következményei.”

Pinkerton kifejtette, hogy a globális klímaváltozással összefüggésbe hozható például az asztma tüneteinek súlyosbodása, illetve jövőbeli elterjedése. Ez az elsivatagodás következményeként a szállópor növekvő mennyiségnek tudható be. Emellett a több és kiterjedtebb növényvirágzás hatására növekvő pollen mennyiség is emelheti az asztmás megbetegedések számát.

Egyesek érzékenyebben fognak reagálni a klímaváltozás hatásaira - így a levegőminőség romlására is - mint az átlag. Azokat érinti majd leginkább, akiknek gyenge az immunrendszere, vagy akik krónikus obstruktív légúti betegségben szenvednek, illetve a csecsemőket, a kisgyermekeket, az asztmásokat és az idős embereket.

A tanulmány az egyre gyakoribbá váló hőhullámokkal is foglalkozik. A fejlett városi területeken a melegedés elő fogja segíteni a felszínközeli ózon képződését, amely kapcsolatba hozható az asztmával, a tüdőrákkal és az akut alsó légúti fertőzésekkel.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html