2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. október 2. 13:45

Őszi idő

Az előttünk álló hétvégén a légköri frontok elkerülik térségünket, ezzel együtt az ilyenkor átlagosnál kissé hűvösebb időre számíthatunk reggeli ködfoltokkal, egyre kevesebb felhővel, gyengülő csapadékhajlammal.

A következő napokban az Északkelet-, Kelet-Európa fölött húzódó hatalmas anticiklon délnyugati peremén helyezkedik el a Kárpát-medence (1. ábra). A fölénk áramló levegő hőmérséklete lényegesen nem változik, nedvességtartalma viszont csökken, ezért vasárnap várható a barátságosabb idő.

Szombaton kezdetben még többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, majd egyre többfelé szakadozottabbá válik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Főként a reggeli órákban fordulnak elő ködfoltok. Szórványosan kisebb eső, zápor is kialakul, legkisebb eséllyel délnyugaton. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 9 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.

Vasárnap a ködfoltok feloszlása után az ország nagyobb részén már többnyire gyengén felhős idő várható többórás napsütéssel, de kisebb körzetekben erősen felhős marad az ég. Délnyugaton csapadék nem várható, másutt is csak helyenként fordulhat elő kisebb eső. A délkeleti szél néhol megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul.

A legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra
Előrejelzett légnyomás, felhőzet és csapadék 2014.10.05. vasárnapra