2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. március 10. 15:05

Pályára állt a NASA és JAXA közös új műholdja

A globális csapadék-megfigyelésben nagy előrelépés történt. A NASA és a Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA - Japanese Aerospace Exploration Agency) néhány napja egy forradalmian új műholdat indított útjára, ami fontos, új adatokat fog szolgáltatni a csapadékról. Ez pedig javítani fogja az előrejelzéseket is.

Az új műhold a Globális Csapadék Mérő- és Megfigyelő Központ (Global Precipitation Measurement Core Observatory: GPM) nevet kapta. Az elnevezés magáért beszél: a műhold részletes adatokat nyújt a csapadékhullásról és a havazásról 3 óránként, és a tudósoknak még a felhők belsejébe is betekintést ad a röntgen-nézettel. Az alkalmazott fejlett technológiáknak köszönhetően még pontosabb mérésekhez juthatnak, és a jelenleg keringő műholdak kalibrálásában is segítséget nyújt az új eszköz.

GPM műhold

Egy elképzelt helyzet: az új GPM és több műhold a Föld körül kering (Forrás: NASA)


A műholdat japán idő szerint február 28-án hajnali 3 óra 37 perckor (ez Magyarországon február 27., este 19 óra 37 perc) bocsátották fel. A négytonnás űrhajó a Japán déli részén elhelyezkedő Tanegashima szigeten található Tanegashima Űrközpontból indult útjára. Egy H-IIA típusú hordozórakéta vitte fel a GPM-et, mely a fellövést követő 16. percben vált le a rakétáról, kb. 398 km-es magasságban.

 Rakéta indítás

A japán H-IIA rakéta a GPM-mel a fedélzetén fellövés közben látható a Tanegashima Űrközpontból
(Fotó:
NASA/Bill Ingalls)


A GPM által gyűjtött adatok hozzájárulnak majd, hogy teljesebb képet kapjunk a Föld csapadék-eloszlásáról. Ennek az az oka, hogy a jelenlegi megfigyelő rendszer csak egy részét tudja megmutatni annak, hogy hol, mikor és mennyi eső vagy hó hullott a bolygón.

A műholdak mellett csapadékmérő eszközök vannak elhelyezve szerte a világon. Ha ezeket sorban egymás mellé raknánk, akkor is csak kettő átlagos baseball pályának megfelelő területet fednének le a NASA szerint.

Bár a műholdak által szolgáltatott adatok kulcsfontosságúak, nem tudják megmutatni, hogy mennyi csapadék hullott az összes helyszínen, illetve hogy a viharok merre mozogtak és hogyan fejlődtek ki. Ezeket a hiányosságokat az új műhold javított adataival kitöltve tudják majd a kutatók az időjárási és az évszakos klíma modelleket továbbfejleszteni. A műhold tud értékes, valós-idejű adatokat is biztosítani az olyan nagy viharok pályájáról és csapadék-intenzitásáról, mint a Super Typhoon Haiyan, ami tavaly a Fülöp-szigeteken pusztított. Ez az információ nagyon fontos lesz a Katasztrófavédelem számára, mert így helyes döntéseket tudnak hozni a kellő időben.

Az éghajlatváltozás előrejelzéséhez is segítséget kapnak a kutatók azáltal, hogy jobban megfigyelhetik a víz körforgását. A csapadék-eloszlás elég változatos szerte a világon, a tudósok azonban képesek lesznek jobban követni ezeket a változásokat, s így fejleszteni a klímamodelleket.

Rakéta az indítóhelyen Rakéta indítás

A GPM a kilövőállásban és mikor elindul megkezdeni működését
(Fotó:
NASA, Bill Ingalls)

 További információk a GPM-ről: