2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. február 20. 10:53

Pax vagy Snochi, avagy a téli viharok elnevezése

Míg az Egyesült Államok déli részét, végigszáguldva a keleti parton, újra a tél ostromolja, a meteorológusok figyelme a vihar nevén is megakadt.

2012 óta a The Weather Channel néhány téli viharnak is nevet ad, így kapta a jelenlegi a Pax nevet. Az elnevezés azonban okozott némi felháborodást a meteorológusok és az időjárás-előrejelző szervezetek körében. Nem a név, hanem maga az elv.

Az ellenzők a téli viharok nevesítését csak reklámfogásnak titulálják, illetve önkényesnek tarják, hogy melyik vihar kaphat nevet, s melyik nem. Mivel nincs hivatalos szervezet, aki a szabványosított neveket közölné, előfordulhat az is, hogy a különböző szervezetek különböző nevekkel látják el ugyanazt a ciklont, ez pedig összezavarhatja az embereket.

"Sok meghatározó tényező van. Nem lehet csupán az alapján nevesíteni, hogy életveszélyes az érkező vihar" mondta James Spann, az ABC vezető meteorológusa, utalva a The Weather Channel gyakorlatára.

A The Weather Channel azt állítja, hogy a nevesítés tudatosítja az emberekben a potenciálisan veszélyes időjárási rendszerek érkezését, s lehet, hogy a nyomon követése, és fejlődésének figyelése is könnyebb a közösségi médiában.

Nincsenek szabványos kritériumok

A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (NWS), amely a Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatalt (NOAA) is működteti, "nem nevezi el a téli viharokat, és nem is tervezi ennek bevezetését", számolt be róla Christopher Vaccaro, a NOAA szóvivője.

"A különböző típusú viharoknak eltérő hatásai vannak az érintett, viszonylag nagy területen. Az a fontos, hogy az emberek megértsék, hogy mire számíthatnak azon a területen, ahol éppen tartózkodnak, vagy ahova utaznak" tette hozzá Vaccaro.

A trópusi viharok és hurrikánok a Meteorológiai Világszervezet (WMO) minden évben kiadott névjegyzékéből kapnak nevet, de csak abban az esetben, ha elérik az alacsony nyomású területre vonatkozó általános kritériumot. Ez egy konkrét szélsebesség-értékben van meghatározva (39 mph).

"A téli viharok ezzel szemben sokkal változatosabbak a hurrikánokhoz képest, egy-egy front hatása jóval kiszámíthatatlanabb mind térben, mind időben. Gyakran előfordul az is, hogy a frontok összekapcsolódnak", mondta Marshall Moss, az Accuweather elnöke.

Tudatosság vagy zavar?

"Az adott viharok elnevezése azt az üzenetet közvetíti, hogy a nevesített rendszer mozgásban van az ország felett", mondta egy atlantai konferencián Tom Niziol, a The Weather Channel munkatársa. A nevek segítségével az emberek könnyebben követhetik a médiában a viharok alakulását. Emellett megemlítette azt is, hogy az emlékezetes havazásokat hajlamosak az emberek saját becenevekkel illetni. Ilyen volt például a 2010-es Snowmageddon.

A The Weather Channel nem használ szabványosított időjárási kritériumokat, hogy eldöntse, az adott időjárási rendszer csak egy unalmas téli ciklon, vagy sem. Ehelyett azt veszi figyelembe, hogy hány embert érint, mekkora területre terjed ki, valamint az NWS adott-e ki figyelmeztetést és riasztást rá vonatkozóan.

Moss szerint ez zavaros helyzeteket eredményezhet: "Azt hiszem, a The Weather Channel összezavarja a médiát, és a közbiztonságra sincs jó hatással. Nemrég például 250 cm hó hullott néhány nap alatt Ontario államban. Viszont nem sok embert érintett az eset, így nem is kapott nevet a The Weather Channeltől."

Niziol atlantai előadásában azt is megemlítette, hogy a The Weather Channel elnevezési rendszere messze nem tökéletes, viszont mindig a szakemberek előzetes vizsgálatát követően kaphat nevet egy-egy ciklon. Mivel a folyamatot nem hivatalos szervezet végzi, ezért a névválasztási procedúra is nyilvánosan zajlik, előnyben részesítve az összetett neveket. A Washington Post például nem hivatalosan "Snochi"-nak keresztelte el az említett "Pax"-ot, utalva ezzel a 2014-es téli olimpiai játékoknak otthont adó orosz városra. A nevet a közösségi hálón keresztül, a rajongók ajánlották a lapnak.

Nem egyértelmű, hogy a The Weather Channel nevei népszerűek-e a nyilvánosság körében. Az ellenzők a Facebookon egy külön oldalt is alakítottak, melynek jelenleg 609 követője van. A Washington Post felmérésén pedig a szavazók 60%-a a nevesítés ellen szavazott.

Bár a téli viharok elnevezésének vannak bizonyos előnyei, ezt nem lehet egyoldalúan megtenni Spann szerint. A helyes módja az lenne, ha a meteorológiai szolgálatok együttesen, közösen meghatározott elvek alapján döntenének.

Niziol azt mondta, megérti, hogy a meteorológusok miért neheztelnek a The Weather Channelre: "Azt hiszem, jogos a kritika, mert soha nem tettük közzé, hogy hogyan csináljuk." Hozzátette, a továbbiakban is szándékukban áll folytatni ezt a gyakorlatot, s dolgoznak rajta, hogy javítsák és tisztázzák az elnevezési kritériumokat.

Forrás: WMO