2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. május 12. 14:51

Pünkösdi hidegfront

Az előttünk álló hosszú hétvége elején borongós, csapadékos időre kell számítani, majd vasárnap északnyugat felől erős, helyenként viharos szél kíséretében szárazabb, hidegebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét.

Szombaton általában erősen felhős vagy borult idő várható, csak kis körzetekben lehet átmenetileg szakadozott a felhőzet. Országszerte lesz eső, zápor, helyenként zivatar is kialakul. A több csapadék a Dunántúlon valószínű, néhány megyében területei átlagban 20 mm-t meghaladó eső is eshet. Vasárnap kezdetben folytatódik a túlnyomóan borult idő, majd délután a Dunántúl északi felén és a főváros térségében is csökken a felhőzet. Délelőttig többfelé, délután délen és keleten, és már csak néhol eshet. Ábránkon az ECMWF modell csütörtöki csapadék-előrejelzése látható a péntek 12 UTC és vasárnap 12 UTC közötti időszakra. A hidegfront átvonulása után hétfőn változóan felhős idő várható többórás napsütéssel, de elszórtan záporeső még kialakulhat.

Szombaton a délnyugati, nyugati, vasárnap az északnyugatira forduló szelet kísérik erős széllökések, a hét utolsó napján viharos széllökések is lehetnek. Hétfőn már csak kis területen valószínű erős szél.

Egyre hűvösebbek lesznek az éjszakák: szombatra virradóan általában 9 és 14, hétfőn 3 és 8 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton a sok felhővel és csapadékkal együtt is 16, 21 fokig melegszik fel délutánra a levegő, míg ezt követően 12, 18 fokra számíthatunk.

Hurokfilmünk a hideg levegő térhódítását mutatja be az ECMWF modell csütörtöki 850 hPa-os (~1500 méter) hőmérséklet-előrejelzése szerint péntek 00 UTC és hétfő 12 UTC között.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

 



Az ECMWF modell csapadék-előrejelzése péntek 12 UTC és vasárnap 12 UTC között