2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. szeptember 24. 06:48

Rekord méretűre csökkent az Északi sarki jégsapka

Úgy tűnik, az Északi sark jégsapkája 2012. szeptember 16-ra elérte minimumát, amely rekordnak számít a Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC) jelentése szerint. A NASA és az általa támogatott NSIDC kimutatta, hogy idén a jégpáncél 3,41 millió km2-re zsugorodott.

A mostani, legújabb rekord a műholdas felvételek alapján, mintegy 750.000 km2-rel kevesebb, mint az eddigi csúcsnak számító 2007. szeptemberi érték (4,17 millió km2). A szakemberek ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy ugyan szeptember közepén már túl vagyunk, a jég kiterjedése még változhat a következő napokban is. A 2012-es szezonról szóló végleges jelentés várhatóan csak a jövő hónapban készül el.

  1. ábra
1. ábra
Az Északi sark jégborítottsága 2012. szeptember 16-án

A sárga vonal a 30 éves átlagot jelöli. Az adatok a NASA Nimbus-7 műholdjáról származnak.

Természetes folyamat, hogy a jégpáncél ilyenkor kisebb kiterjedésű. Télen, a poláris éjszaka idején újra hízni kezd, majd tavasszal a napsugarak hatására ismét olvadásnak indul. Majd a jég nyáron is folyamatosan veszít kiterjedéséből, amelynek minimumát szeptemberben éri el. Az idei minimális érték körülbelül fele az 1979-2000 között mért átlagnak. Ezen kívül az idei az első alkalom, hogy az Északi-sark jégpáncélja 4 millió km2 alá csökken.

Az éghajlati modellek némiképp optimistábban kezelték a jég visszahúzódásának mértékét. A valóságban az előrejelzettel ellentétben jóval gyorsabban zajlott le ez a folyamat. A jelentős évközi változékonyság továbbra is folytatódik, de a hosszú távú csökkenés nyilvánvaló. Emellett a jégtakaró vékonyodik is. Az évszakok változására nem reagáló, állandó jégtömeg fogyóban van. Vastagsága miatt ez a réteg az olvadás idején is stabilan tartotta magát, azonban évről-évre egyre ritkulnak ezek a területek. Az eltűnő „örök jég” helyébe lépő vékonyabb szezonális jég többnyire teljesen elolvad a nyári hónapokban.

Az idei szezon videója megtekinthető a NASA honlapján: http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012-seaicemin.html
Képaláírás: Erős vihar pusztított 2012 augusztusában; forrás: NASA/Goddard Science Visualization Studio; megjegyzés :a piros nyilak a leggyorsabb, míg a kék nyilak a lassabb szélsebességet jelzik.

Ebben az évben egy hatalmas ciklon alakult ki Alaszka partjainál, amely augusztus 5-én húzódott a Jeges-tenger fölé, ahol legyengülve néhány napig a jégtakaró felett maradt. A vihar nagy területen feldarabolta az északi Csukcs-tenger felszínén kisalakuló jégpáncélt és délebbre, melegebb vizek felé sodorta, ahol azok teljesen elolvadtak. A feldarabolódás is az olvadást segítette. A kutatók szerint az említett viharnak nagy szerepe volt az idei rekord kialakulásában. Azonban ha ez a vihar néhány évtizeddel korábban fordult volna elő, amikor a jég vastagsága és kiterjedése is nagyobb volt, valószínűleg nem lett volna ennyire feltűnő hatása. A jég akkor még nem volt annyira sérülékeny, mint manapság.


forrás: www.nasa.gov