2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. szeptember 10. 14:59

Rendkívül csapadékos időjárás várható

A következő napokban egy közelünkben örvénylő ciklon alakítja időjárásunkat. Ennek áramlási rendszerében szinte folyamatosan érkezik utánpótlás a magas nedvességtartalmú légtömegekből. Az ország nagy részén több hullámban intenzív csapadékhullás várható, több helyen 40-50 mm-t meghaladó, helyenként akár 100 mm-t elérő mennyiséggel.

A jelenlegi számítások szerint jelentős mennyiségű csapadék főként az ország nyugati és középső részein valószínű (1. kép), északkeleten számíthatunk kevesebb csapadékra. Az intenzív esőből, záporokból a Dunántúlon és a középső országrészben csütörtöktől vasárnapig összességében több helyen is 40-50 mm-t meghaladó, ­ de helyenként akár 100 mm-t is elérő ­ csapadékmennyiség várható. Intenzív záporok, zivatarok alkalmával lokálisan rövid idő alatt is lehullhat 30 mm-nél több csapadék.

Az ECMWF modell szerdai éjféli indítású futtatása alapján a felhőzet és csapadék következő napokra vonatkozó becsült eloszlását a 2-7. kép illusztrálja. A keleti, északkeleti területek fölé az előrejelzések szerint melegebb, kevésbé telített levegő áramlik. A frontálzóna, illetve ciklon elhelyezkedésében történő kisebb változás is lényegesen befolyásolja a csapadék mennyiségét, annak területi eloszlását, így nagyobb bizonytalanság terheli az előrejelzéseket.

Kérjük, kísérjék figyelemmel a folyamatosan frissülő előrejelzési és veszélyjelzési információkat!

Kapcsolódó oldalak:

www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

veszelyjelzes.met.hu

m.met.hu/riasztas

m.met.hu/figyelmezteto

meteora.met.hu/


Csütörtöktől vasárnapig várható 4 napos becsült csapadékösszeg és várt területi eloszlása
a szerdai számítások alapján.
Vasárnapig több hullámban várható kiadós csapadék, helyenként zivatarral, felhőszakadással.


2. kép


3. kép


4. kép


5. kép


6. kép


7. kép