2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. augusztus 21. 22:26

Repülésmeteorológus beszámolója a debreceni hőlégballon versenyről - I. rész

2014. augusztus 21. és 25. között megrendezett debreceni hőlégballon versenyről a helyszínen dolgozó repülésmeteorológusok tudósítanak. Hogyan látják szakmai szemmel kollégáink a verseny történéseit? Az események napi összegzésével betekintést nyerhetünk az ilyen típusú célprognózisok készítésének rejtelmeibe. Természetesen a verseny látványos epizódjairól is közlünk pár fotót.

Augusztus 21., csütörtök

A verseny első napján az ünnepi rendezvények szervezőinek idegeit is borzoló hullámzó frontzóna alakította időjárásunkat.  A késő délutáni, esti órákra Debrecenben és környékén északira fordult és megélénkült a szél, az előrejelzéseknek megfelelően a legerősebb széllökések elérték a 10 m/s-ot, ami miatt a ma késő délutánra tervezett felszállás elmaradt (1-2. kép). Egy ballonrepülés normál helyzetben max. 3-4 m/s erősségű, lökések nélküli talajszél esetén végrehajtható, versenyszituációban a 6-8 m/s-os széllökés esetén még előfordul repülés, annál nagyobb szélsebesség esetén a repülés nem hajtható végre biztonságosan.


Augusztus 22., péntek

Debrecenben péntekre virradóra már nyoma sem volt a csütörtök esti erős szélnek, aminek köszönhetően napkelte után hőlégballonok tarkították az eget. 

Az átvonult hidegfront után egy nyugat felől benyúló anticiklon alakította időjárásunkat (6. kép). Derült hajnalra ébredtünk. A talaj közelében észak, északkeleti irányból 2-4 m/s erősségű átlagszél mellett előfordultak 4-6 m/s-os befújások, míg az alsó 1000 m-es légrétegben az előrejelzések szerint 5-6 m/s-os északi, északkeleti szél volt a jellemző, ami idővel egyre inkább keletiesebbre fordult. 1000 m fölött a szél a magassággal balra fordult és egy kissé erősödött (13. kép). 

A versenyigazgató a szélmérés és az előrejelzés alapján 4 feladatot jelölt ki: a felszállás Debrecen-Bocskai-kertből történt, az első feladat egy Berepülés (Fly-in), a második Tétova Keringő (Hezitation Waltz), a harmadik Területszerzés (Land Run) és az utolsó egy Továbbrepülés (Fly-on) volt. 

A versenyeredményekből kitűnik, hogy az előrejelzés korrekt volt, a Tétova Keringő egyik céljára Garab Szabolcs kiváló pontossággal dobta le a markert,  a célkereszt középpontjától 33 cm-re landolt.

Részletes információt a versenyfeladatokról és az eredményekről itt olvashatunk: www.balloon-enb.org

A délutáni versenyeligazítás előtt főhetett a repülésmeteorológusok feje, mert egy keskeny rétegben, az átmeneti zónában össze-vissza fújó, nagyon gyenge szelet jeleztek előre a numerikus modellek (14. kép). A zóna alatt, kb. az alsó 600 m-ben gyenge vagy mérsékelt északkelet, keleti, míg a zóna fölött, kb. 1500 m-től fölfelé délnyugati szélre lehetett számítani.  

Mindezek alapján az esti felszálláshoz két feladatot határoztak meg: az első egy Versenyrepülés egy területre (Race to Area), míg a második egy újabb Tétova Keringő volt. 

A bizonytalanság ellenére a versenyeredmények, ha nem is tökéletesen, de igazolták az előrejelzést, a második feladatnál többen is 10 m-en belüli eredményt értek el.

 


1. kép. Előrejelzett szélmező az AROME modell alapján estére (17 UTC, helyi időben 19 óra).


2. kép Az automata állomások szélmérései 18:50-kor


3. kép: Felhőzeti viszonyok péntek reggel Magyarország fölött; Debrecen térségében derült az égbolt


4. kép: A repülésmeteorológus tájékoztatja a várható szélviszonyokról a pilótákat (a képen: Bozó János)


5. kép: Péntek reggeli versenyfeladat teljesítése közben


6. kép: Időjárási helyzet 2014. augusztus 22-én 00 UTC-kor


7. kép: Pillanatképek 2014. augusztus 22. délutáni versenyfeladatok teljesítéséről


8. kép: Verseny közben (pilóta: Nagy Imre)


9. kép: Készülés a felszállásra


10. kép: Közel a start


11. kép: Indulásra készen


12. kép: Start (pilóta: Konecsni János)


13. kép: A szél magassággal és idővel történő változása Debrecen felett péntek reggel azt Aladin modell alapján


14. kép: A szél magassággal és idővel történő változása Debrecen felett péntek délután és este azt Aladin modell alapján