2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. október 30. 13:57

Sandy New Yorkban

Helyi idő szerint éjjel 1 órakor érte el Sandy New York partjait. A heves esőzéseket, viharos szelet, földcsuszamlásokat és áradást okozó vihar jelentős károkat okozott. Az október 19-én kialakult, 1-es kategóriájú hurrikánná, majd poszt-trópusi ciklonná alakult Sandy néhány napja még a karibi térségben szedte áldozatait. A legfrissebb hírek szerint az Egyesült Államokban eddig legalább 16 ember halálát okozta.

Amerika felkészülve várta az éjjel megérkező hurrikánt. Az evakuálás már napokkal korábban megkezdődött, a lakosságot tájékoztatták a szükséges teendőkről. Az otthonukban maradók tartós élelmiszerekkel és vízzel készültek a következő napokra.

New Yorkban az összes metróvonalat lezárták. Homokzsákokkal és gátakkal várták a medrükből kilépő folyók és a tenger okozta áradásokat. Ugyanis Sandy a legnagyobb pusztítást azzal okozta, hogy méterekkel megemelte az Atlanti-óceán és a folyók vízszintjét. S félő, hogy az erős szél több ár-apály ciklust is érint.

Az elöntött területeket áramtalanították, de sok helyen van áramszünet a leszakadt vezetékek miatt is. Hajnalban egy robbanás is történt New York belvárosában, Queensben pedig egy lakástűzben több mint ötven lakás égett ki. A New York University Hospitalból 250 beteget menekítettek ki, miután az áramkimaradást követően a tartalékgenerátor is meghibásodott. A rendőrség vonalai égnek, több ezer hívás érkezik folyamatosan a 911-re.

A visszaminősített hurrikán már gyengül. Jelenleg a legnagyobb szélsebesség 105 km/h, a nyomás pedig 960 mb a központjában. (Néhány órája még 120 km/h-s szeleket és 952 mb-os nyomást mértek.)

 

 NOAA GOES-14 műhold felvétele a Sandy hurrikánról 2012. október 29-én

 

1. ábra


Sandy várható útvonala október 25-én (fent) és október 29-én (lent)

2. ábra


forrás: NOAA, NASA