2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. április 24. 11:11

Sandy miatt változik a hurrikán figyelő/figyelmeztető rendszer

A Meteorológiai Világszervezet Hurrikán Bizottsága megállapodott abban, hogy változtat a hurrikán és trópusi vihar megfigyelési és figyelmeztetési rendszerén a Sandy hurrikán tanulságainak figyelembevételével – amely név már többet nem szerepel a hivatalos forgó névsorban. Sandyt ezentúl Sara váltja.

A Hurrikán Bizottság elfogadta a Miami Regionális Specializált Meteorológiai Központ (RSMC) javaslatát, hogy szélesítse a hurrikán és trópusi vihar figyelő és figyelmeztető rendszerét aszerint, hogy ezek a megfigyelések és figyelmeztetések azután is folytatódjanak, miután a trópusi ciklon poszt-trópusivá gyengül, de továbbra is komoly veszélyt jelent az élet- és vagyonvédelem szempontjából. A jövőben az RSMC Miami biztosítja a folyamatos szolgáltatást és a figyelmeztetés kiadását a poszt-trópusi szakaszban is, amennyiben az élet és vagyonvédelmi szempontból indokolt. Ezeket a változásokat a tavaly októberben keletkezett Sandy hurrikán indokolta, amely hurrikánból poszt-trópusi ciklonná minősült vissza, mire elérte az Egyesült Államok partjait. A WMO Hurrikán Bizottsága szerint ezt be kell építeni a műveleti tervbe.

A bizottság 2013. április 8. és 12. között Curacaoban találkozott, hogy felülvizsgálja a 2012-es hurrikánszezont, s előkészítse a következő szezon megerősített figyelmeztető szolgáltatását és regionális rendszerét. Rendkívüli ülésen vizsgálták a Sandy hurrikán esetét a Karibi térségben és a trópusi vidékeken kívül, az Egyesült Államok partvidékén és Kanadában. Sandy trópusi depresszióként jelent meg október 22-én, majd folyamatosan erősödve két nappal később már Jamaica keleti részénél járt. Nagy pusztítást végzett Haitin és Kuba keleti részén az akkor már 3-as erősségű hurrikán, melyben a szél sebessége a 185 km/h-s sebességet is elérte, s ezzel a partok közelében 9 méteres hullámokat korbácsolt. Az 1-es kategóriájúvá gyengült hurrikán mérete jelentősen nőtt, miközben áthaladt a Bahamák középső és északnyugati részén. Sandy poszt-trópusi ciklonként ért partot Atlantic City és New Jersey mellett 130 km/h-s maximális szélsebességgel. Hatalmas mérete miatt vált a new yorki partoknál katasztrofális kimenetelűvé. Becslések szerint 1900 óta a második legnagyobb anyagi kárral járó vihar volt az Egyesült Államokban. Legalább 147 halálos áldozattal járt, amelyből 72 az Atlanti-óceán középső részén és az Egyesült Államok északkeleti partvidékén történt. Ez a legnagyobb szám az USA-ban az 1972-es Agnes hurrikán pusztítása óta.

A sok haláleset annak is köszönhető az USA-ban, hogy sokan nem tudták, vagy nem akarták elhagyni otthonaikat az evakuálás elrendelésének ellenére sem. Az eset utáni vizsgálat azt mutatta, hogy a veszély mértéke nem volt érthető a nagyközönség számára, mióta a hurrikánokat a szélkár mértékével azonosítják. Ezek alapján a Nemzeti Hurrikán Centrum 2015-től változtat a figyelmeztetésein. A Hurrikán Bizottság 2014-es ülésén vizsgálja felül a trópusi ciklonok figyelő/figyelmeztető rendszerét.

A Hurrikán Bizottság egyetértett a Nemzeti Hurrikán Központ kérelmével, miszerint a Sandy nevet vonultassa vissza a trópusi ciklonok elnevezésének forgó listájáról. 2018-tól Sandyt Sara váltja majd. A nevek hatévente használhatóak újra az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán területén kialakult ciklonok elnevezésére.  Azonban ha a vihar sok halálos áldozattal, vagy jelentős anyagi kárral jár, a WMO visszavonultatja a nevet. Sandy a 77. név, amely lekerül az 1954 óta érvényes listáról.

A listáról lekerült nevek között van többek között Irene (2011), Igor és Thomas (2010), Gustav, Ike és Paloma (2008), valamint Dennis, Katrina, Rita, Stan és Wilma (2005) is.

Forrás: WMO