2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. november 8. 07:13

Sandy után áramszünet volt Amerika egyes részein

A Sandy hurrikán után még napokkal később is áramszünet volt Amerika egyes részein. 2011-ben indult el a Suomi Polar-orbiting Partnership (NPP) program, melynek célja, hogy felmérje a Föld környezeti tényezőit. A partnerség a NASA, a NOAA és az Amerikai Védelmi Hivatal részvételével jött létre. Az NPP műholdja által készített képen New York City, New Jersey és Pennsylvania keleti része látható. A képből kiderül, hogy milyen mértékű áramkimaradások voltak napokkal a Sandy hurrikán okozta 2012. október 29-i földcsuszamlás után.

A NASA/NOAA Suomi NPP műhold alábbi felvételén a települések és ipari tevékenység fényei, valamint a hold felhőkön megtörő fénye látható. A két kép 2012. október 21-én, illetve november 1-én készült. A Sandy hurrikán hatása jól látható a két kép összehasonlításával. A legfényesebb települések délnyugatról észekkelet felé: Washington, Baltimore, Wilmington, Philadelphia és New York.


1. ábra
A képre kattintva, nagyítva jobban láthatók a cikkben említett részletek. Szerk.


A látható tartományban készült műholdkép a Közép-atlanti régiót mutatja 2012. november 1-én, felfedve azokat a területeket, ahol az áramszolgáltatást még nem sikerült teljesen visszaállítani. Október 29-én éjjel a Sandy hurrikán miatt földcsuszamlás volt New Jersey partjainál. Ennek következtében több mint 8 millió ember maradt áram nélkül Maintől Dél-Karolináig. Ahogy a képeken is látható, ez a legsúlyosabban New York Cityt és New Jerseyt érintette. Egyes utak teljesen elsötétültek, míg a városok bizonyos része halványabban látszik a vihar utáni képen.

A képet készítő műhold a fényt számos hullámhosszon érzékeli a zöldtől a közeli infravörösig, és olyan szűrési technikákat használ, amellyel a gyenge jeleket is képes megfigyelni. Ezek közé tartozik többek között a sarki fény, a légköri sugárzás, a városi fények, tüzek és a visszaverődő holdfény. Mivel a Hold éppen fogyó fázisban volt, ez lehetővé tette, hogy a felhők láthatóak legyenek november 1-én.


forrás: NASA