2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. február 2. 17:24

Sarkvidéki hideg árasztotta el Európát

Rekord alacsony hőmérsékleteket mérnek Európa nagy részén. Szerdáig legalább 89 embert ölt meg a sarkvidéki eredetű hideg. A gázfogyasztás megemelkedett, a szolgáltatók azonban nem aggódnak.

Egészen a múlt hét végéig viszonylag enyhe volt a tél Európában, de a hétvége óta erőteljesen csökken a hőmérséklet a sarkvidéki eredetű hideg légtömeg beáramlása miatt. Több országban követelt már halálos áldozatot a hideg, s az előrejelzések szerint a következő napokban sem lesz számottevő változás.

Moszkvában a nappali hőmérsékletek sem emelkednek-22 fok fölé. Ukrajnában 43 ember halt meg az elmúlt napokban beköszöntött hideg miatt. Éjszaka a hőmérséklet -33 fok alá is süllyedhet, ezért fűtött sátrakat állítottak fel a rászorulóknak. A mérési adatok alapján Ukrajnában az utóbbi hat év leghidegebb tele tombol, ezért attól is félnek a gazdák, hogy a tartósan hideg időjárás miatt a betakarítható gabona közel a felére fog csökkenni.
Boszniában helikopterrel mentették ki a hóval elzárt területekről az időseket. Az előrejelzések pedig az egész balkáni területre további havazást jósolnak. Bulgáriában nyolc életet követelt a -30 fokos hideg.

Romániában tizennégyen, Lengyelországban pedig öten haltak meg, közülük ketten szén-monoxid-mérgezésben, ezért fokozottan figyelmeztetik az embereket a fűtés veszélyeire. Azonban a következő napokban is folytatódik a -26 fokos hideg. Az országban a gázszolgáltató korlátozta az ipari szállítást a megnövekedett fűtési igény miatt.

Szlovéniában a nagy szél nehezíti a körülményeket. A 180 km/h sebességű széllökések háztetőket téptek le, az iskolák és hivatalok zárva vannak.
A rekord alacsony hőmérséklet miatt Albániában tizenöt kilakoltatott családot fogadott be egy állami hivatal. „Ez egy rendkívüli helyzet, nem hagyhatjuk ezeket a polgárokat a szabad ég alatt ebben a jeges időben. Itt maradnak, amíg nem találunk más megoldást.” - mondta a hivatal vezetője.

Európa nagy részén a hideggel együtt megnövekedett a gázfogyasztás is, de az eddigi enyhe idő miatt a raktárak jobbára tele vannak. A nagy gázszolgáltatók igyekeznek ellátni mindenkit, eddig nem érkezett ezzel kapcsolatban panasz. A gázfogyasztás a legtöbb országban jelentősen megnövekedett.


forrás: http://www.reuters.com/