2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. május 26. 13:10

Sok napsütés, vasárnap délutántól zivatarok

A hétvége nagy részén napos, nyárias idő várható, de vasárnap újabb hidegfront érkezik.

Meleg légtömeg alakítja időjárásunkat a hétvégén, az időszak nagy részében a Kárpát-medence felett húzódik majd a meleg gerinc tengelye (1. ábra). Emiatt sok napsütésre, nyáriasan meleg időre számíthatunk (2. ábra). Gomolyfelhők nagyobb számban főleg a hegyek felett alakulhatnak ki, ezekből kevés helyen csapadék sem kizárt.

Vasárnap délután kezdődik az időjárás-változás, amikor nyugat felől hidegfront közelíti meg térségünket. A front előtt előbb a Dunántúlon, majd később – immár az éjszakába nyúlóan – keletebbre is záporok, zivatarok pattannak ki. Helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak, felhőszakadás és jégeső kíséretében.

A front érkezésének ideje még bizonytalan, de ha korábbra tolódik, akkor a legnagyobb felmelegedés idején robbanhatnak be a zivatarok, ami miatt hevesebb konvektív jelenségek is lehetnek.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Hőmérséklet a 850 hPa-os szinten Európában


2. ábra: Várható maximum hőmérséklet Magyarországra vasárnapra