2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. február 3. 14:00

Súlyos károkat okozott a perui földrengés

A 2012. január 30-i erős földrengésben rengeteg ember sérült meg, házak omlottak össze, Lima déli partvidékén pedig az áramkimaradás okozott problémát. Halálos áldozatokról nem érkezett hír.

A 6,3-es erősségű földrengés 2012. január 30-án, hétfőn 00:11 perckor következett be. A rengés központja Ica városától 23 kilométerre délkeletre volt, 39 kilométeres mélységben. A földrengés erősségének mértékét az amerikai szeizmológusok által alkalmazott MMS (Moment Magnitude Scale), felfelé nyitott skála alapján állapították meg. Olyan erősségű rengéskor alkalmazzák az MMS skálát, amikor a Richter skála alapján mért érték meghaladja a 3,5-et.

Peru a Tűzgyűrűn, azon a Csendes-óceán partvidékét körülölelő, patkó alakú területen helyezkedik el, ahol a legnagyobb a Föld szeizmikus aktivitása (85%).

A földrengésben legkevesebb 145 ember sérült meg és legtöbbjüket kórházba is kellett szállítani, azonban nagy részük csak könnyű sérüléseket szenvedett, közölte az Egészségügyi Minisztérium. Az emberek többsége akkor sérült meg, amikor pánikba esve menekültek otthonaikból, illetve amikor az összeomló falak rájuk dőltek, mondja Raul Huaman az Icai Regionális Kórház orvosa.

A Polgári Védelem Intézetének jelentése szerint a földrengés 125 házat rombolt le és 581 épületet rongált meg. A megrongálódott épületek között van az Icai Katedrális is, amely már a 2007-es földrengés alatt is megsérült. A földrengés miatt az emberek kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat, ez érintette Pisco kikötővárosát, továbbá Ica, Palpa, Nasca és Canete városait. Icai lakosok tucatjai töltötték az éjszakát parkokban, tartva az utórengésektől.

A 2007. augusztus 15-i 8,0-as erősségű földrengés emlékei még mindig elevenen élnek a peruiak emlékezetében. Az Ica régióban pusztító földrengés akkor több mint 500 emberéletet követelt és körülbelül 200 000-re becsülhető a sérültek száma.

forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html