2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. január 14. 14:07

Szeles hétvége

Magassági teknő, illetve az északról a Kárpát-medencébe áramló egyre hidegebb levegő határozza majd meg időjárásunkat. Számottevő csapadékra nem kell számítani, de szeles, hideg idő várható.

Szombaton kezdetben még napos idő várható, majd délkelet felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de északnyugaton estig gyengén felhős marad az ég. Néhol lehet csak hózápor. Az északnyugati, északi szél megerősödik, így a -1, +4 fok között alakuló délutáni csúcshőmérsékletet sokkal alacsonyabbnak fogjuk érezni. Hajnalban 0, -10 fok valószínű, a hidegebb a kevésbé felhős, szélcsendesebb, hóval borított tájakon lesz.

Vasárnap tovább erősödik a szél, az ország legnagyobb részén (Pest megye északi fele, és Nógrád megye a kivétel) viharossá fokozódik az északi szél. Emellett alapvetően erősen felhős lesz az ég, csak északnyugaton lehet vékonyabb a felhőtakaró, és bukkanhat elő rövidebb időszakokra a nap. Jelentős csapadék továbbra sem lesz, de néhol hózápor, délkeleten kisebb havazás is előfordulhat. Hajnalban általában -3, -10, napközben 0, -5 fok valószínű.


1. ábra: Előrejelzett felhőzet szombat délutánra (ECMWF)


2. ábra: Előrejelzett felhőzet vasárnap délutánra (ECMWF)


3. ábra: Előrejelzett szélmező szombat délutánra (ECMWF)


4. ábra: Előrejelzett szélmező vasárnap délutánra (ECMWF)