2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. március 13. 15:00

Szeles hétvége

A csendes, nyugodt, szép napos időjárásnak egy a térségünket szombaton elérő hidegfront vet véget. Átmenetileg több fokkal mérséklődik a felmelegedés; szeles, változékony idő várható.

A Skandináv-félsziget felett örvénylő ciklon (1. ábra) gyorsmozgású hidegfrontja szombaton napközben eléri a Kárpát-medencét, és vasárnap hajnalra már a front a Kárpátok vonulatát is elhagyja (2. ábra).  A front mögött áramló több fokkal hidegebb levegő mozgását az ábrákon feltüntetett 850 hPa-s szint hőmérsékleti mezeje is szépen mutatja. Nem csak a magasabb légrétegekben, de a talaj közelében is jelentős a hőmérséklet-változás; az előrejelzett hőmérsékleti értékeket szombat délutánra és vasárnap délre a 35. ábrákon láthatjuk.

A hétvége szelesnek is ígérkezik. A 6. és a 7. ábra a szombat és vasárnap délutánra előrejelzett szélmezőt mutatja a viharos széllökésértékekkel.

A jelenlegi számítások szerint a szombati, vasárnapi várható időjárás a következő:

Szombaton kezdetben napos idő várható, majd a déli óráktól átmenetileg egyre nagyobb területen erősen megnövekszik a felhőzet, eső, zápor bárhol előfordul. Az északnyugatira forduló szél a déli óráktól több helyen viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul, de délutántól gyorsan csökken majd a hőmérséklet.

Vasárnap többnyire erősen felhős lesz az ég, több helyen valószínű eső, zápor. Az északnyugati, nyugati szél gyakran viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul, délnyugati határnál lesz az enyhébb idő.

A naponta frissülő prognózist kérjük figyeljék előrejelzés rovatunkban!


1. ábra


2. ábra


3. ábra


4. ábra


5. ábra


6. ábra


7. ábra