2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. január 8. 14:23

Szeles hétvége előbb meleg-, majd hidegfronttal

Enyhe, szeles hétvégére számíthatunk, szombaton melegfront, vasárnap pedig markáns hidegfront alakítja majd időjárásunkat.

A múlt hétvégéhez hasonló változékony időre van kilátás. Szombaton melegfront határozza meg a Kárpát-medence időjárását. Eleinte még borult, esős időre számíthatunk, majd napközben megszűnik a csapadék, és felszakadozik a felhőzet. Az erős nyugati, délnyugati szél hatására a Dunántúlon és a középső országrészben 10, 15 fokig emelkedik délutánra a hőmérséklet, és szombat hajnalban is csak az ÉK-i határvidéken lehet gyenge fagy.

Vasárnap napközben ugyanakkor markáns hidegfront érkezik észak felől, ismét sokfelé várható csapadék. Eleinte eső valószínű, majd a déli óráktól egyre többfelé vált át a csapadék halmazállapota havas esőre, hóra, de számottevő mennyiségű megmaradó hóra inkább csak a hegyvidékeken lehet számítani. Kora délután 3, 11 fok közé emelkedik a hőmérséklet, majd a front hatására gyorsan csökken a hőmérséklet.

A legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


Vasárnap hajnalra előrejelzett 850 hPa-os hőmérsékleti érték.
Jól látszik az ábrán a Finnország feletti ciklon, illetve a ciklonhoz tartozó, észak felől érkező markáns hidegfront is.